Kommuner ser mange gevinster i it, men mangler målsætninger og handlingsplaner på området.
Det viser en undersøgelse, som Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut har udarbejdet i samarbejde med Indenrigsministeriet.
Indførsel af ESDH (elektronisk sags- og dokumenthåndtering), selvbetjening og fælles telefoni er blandt de områder, hvor omkring halvdelen af de danske kommuner mangler målsætning eller handlingsplan.
"Der er ikke tvivl om, at det er vigtigt at sætte konkrete mål og business cases for digitalisering. Der er mange eksempler og undersøgelser, der viser, at det er afgørende at fastsætte mål og forventninger på forhånd for at opnå effekt," siger centerleder Jakob Haarder fra Kommunernes Landsforening.
Bør stramme op
Derfor mener han også, at kommunerne bør stramme op.
"Et af initiativerne i den fællesoffentlige digitale strategi er da også netop at sikre højere grad af anvendelse af business cases, og KL har samen med de øvrige offentlige parter bag den digitale taskforce udviklet værktøjer, der skal gøre det så enkelt som muligt at udforme business cases for it-projekter." siger han.
Han understreger dog, at det er hans indtryk at mange kommuner allerede arbejder med det i forhold til enkelte it-projekter, men at de måske ikke har en samlet prioriterings - og handlingsplan.
Mange gevinster
Undersøgelsen viser samtidig, at flest kommuner vurderer der er gevinster ved indførsel af ESDH, dernæst kommer selvbetjening og på tredjepladsen fælles telefoni.
Det nikker Jakob Haarder genkendende til. Han fremhæver selvbetjening som et særligt indsatsområde i KL.
Her har det offentlige store ambitioner med videreudviklingen af borger.dk, forklarer han.
KL har derfor netop igangsat et projekt "bedre selvbetjening", hvor KL sammen med en række kommuner skal udpege og formulere krav for forbedring af selvbetjeningsløsningen.
"Det sker med det dobbelte formål at give borgerne merværdi ved at at betjene sig selv digitalt og samtidig føre til en automatisering i "bagbutikken," siger Jakob Haarder.
Rapporten fra Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut og Indenrigsministeriet konkluderer, at kommunerne i alt kan effektivisere for 870 millioner kroner i administrationen i 2007, herunder efektiviseringen inden for it, organisering, fælles indkøb med mere.