Danske it-firmaer bliver i Indien trods enorme løn-løft

Enorme lønstigninger er ikke nok til at skræmme danske it-firmaer ud af Indien.

Mens danske programmører og systemudviklere i løbet af sidste år oplevede en lønfremgang på 3,4 procent, fik deres kolleger i Indien 18,7 procent mere i løn.

Det viser tal fra henholdsvis Computerworlds egen lønundersøgelse og tal fra analysehuset IDC.

Udgangspunktet er retfærdigvis forskelligt, og de indiske programmører tjener stadig væsentligt mindre end de danske.

De danske programmører fik i snit godt 42.000 kroner om måneden i 2006.

En helt tung, indisk programmør med ledelsesansvar og årelang erfaring, kan tjene et sted mellem 20.000 og 30.000 om måneden, lyder erfaringen fra danske Kring Technologies.

Virksomheden beskæftiger cirka 60 indere i sin udviklingsafdeling i Indien.

"En nyudannet it-kandidat i Indien får cirka 3.000 kroner om måneden. Folk med nogen erfaring seks-syv tusind om måneden, eller små 80.000 om året," vurderer Randi Mørk Lildballe, HR-manager hos Kring, og netop hjemvendt fra Indien.

Hellere et kedeligt job

For den indiske it-medarbejder er virksomhedens renomme ligeså vigtig som lønnens størrelse.

Virksomheden skal helst hedde IBM, Microsoft og Google - også selvom de kunne tjene det samme og have et mere spændende job i en mindre kendt virksomhed.

"De vil hellere have et kedeligere job til den samme løn i en kendt virksomhed," siger Emil Spanner, som er projektleder Kring Technologies.

Lønnen er dog stadig et væsentligt parameter.

"Vi oplever, at kandidaten efter en jobsamtale kommer med et tilbud fra en anden virksomhed og spørger, om vi kan matche det," fortæller Emil Spanner

Job-skift hvert andet år

Den hidsige lønudvikling, som IDC India dokumenterer i sin analyse, kommer ikke bag på Jakob de Lemos, medstifter og CTO i danske iMotions, der for et halvt år siden åbnede egen udviklingsafdeling i Hyderabad i Indien, hvor virksomheden i dag har 25 indere ansat.

"Vi mærker ikke lønpresset så meget hos de nyuddannede, men i toppositionerne er lønnen ved at være høj," siger Jakob de Lemos,

Han forklarer, at det er normalt, at den første ansættelse varer et par år, når en inder forlader universitetet med en grad i computer science.

"Men så skifter de også job. Inderen regner ofte med en lønstigning på mellem 15 og 25 procent, når han skifter job. Det er en af grundene til, at det stiger vanvittigt hernede. I løbet af de første 10 år af karrieren, er det normalt at skifte job hvert andet år," siger han.

Mange indere kommer desuden tilbage efter at have boet en årrække i USA, og det er også med til at presse lønniveauet op, vurderer han.

Inflation i inder-løn

Der er også gået inflation i de hidsige lønstigninger, vurderer Jes K. Petersen, som direktør i danske Internexium Software, der beskæftiger en håndfuld indere i sin indiske salgs- og udviklingsorganisation.

"Det er især på ingeniørområdet, at lønningerne er pumpet op, så du ikke nødvendigvis får, hvad du betaler for," siger han.

Selvom det er universelt at forvente mere i løn ved jobskift, er forventningerne Indien mere massive.

"De har ofte urimelige forventninger, nogle gange om 50 procent mere, hvis de går fra en indisk virksomhed til en multinational," siger Jes K. Petersen.

Han har skullet betale meget mere i løn, end han havde regnet med. Det var dog ikke til en programmør, men til en salgschef.

"Han var dyrere, end vi havde regnet med. Til gengæld er han også dygtig," siger han.

For mange fordele

Det er stadig let at skaffe kvalificeret arbejdskraft i Indien, og derfor er Indien stadig attraktiv og vil være det i lang tid fremover, mener iMotions Jakob de Lemos.

"Der er for mange fordele forbundet med landet i forhold til resten af Asien: Inderne er veluddannede, og de taler engelsk. De er unge, når de starter karrieren, og på de lavere niveauer er det let at skaffe arbejdskraft," siger han.

Han ser ikke det store problem i, at de nye medarbejdere typisk forlader virksomheden efter et par år. Sådan er vilkårene bare, og det må man tage med i sin planlægning, siger han.

"Vi gør meget ud af at motivere folk til at blive hos os via vores firmakultur."

Fra Indien til Vietnam

Der er med andre ord plads til, at den indiske it-løn kan stige med mange procent i mange år endnu, inden det bliver økonomisk uattraktivt for danske it-virksomheder at lægge deres udviklingsafdelinger her.

"Men der er en klar tendens i retning af, at man outsourcer fra Indien til Vietnam og Kina, netop på grund af de stigende lønninger," siger han.

iMotions er ikke primært i Indien for at spare penge på arbejdskraft, understreger Jakob de Lemos.

"Selvfølgelig har det betydning, men det handler om kompetencer, som vi ikke kan få i Danmark eller i Europa. Inderne er enormt dygtige på deres enkelte felter. Så når vi bygger en hel software, er det et optimalt miljø," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer