Det kan godt være, at Commodore 64 i teknologisk forstand hører fortiden til, men på internettet lever den i bedste velgående. En hurtig Google-søgning på C64'eren giver over syv millioner resultater.
En stor del af dem, er sider, der husker og hædrer computeren fra 80'erne med personlige nostalgi- fortællinger. Andre giver den ekstra liv ad libitum i form af de populære C64-emulatorer.
For det er med Commodore 64 som med Elvis: Den lever!
En global succes
Da Commodore International lancerede C64 i sensommeren 1982, var den et teknologisk vidunder med 64 kilobytes RAM og imponerende lyd og grafik.
Den gik rent ind hos både børn og voksne, der gerne investerede de 596 dollars, som C64 kostede ved lanceringen. Det anslås, at der i alt blev solgt 17 millioner eksemplarer af maskinen frem til 1994, hvor virksomheden bag gik konkurs.
De fleste husker nok C64 for spillene. Med titler om Donkey Kong, Commando og Ghostbusters var der noget for enhver smag, og hvis spillet ikke var spændende nok, var der også altid aktion forbundet med at finde frem til den rette tidskode på den tilhørende båndmaskine.
Commodore 64 var dog ikke bare spil, men også kontor-applikationer, udvikling og – den dag i dag – et populært musikinstrument. I alt er der produceret mere end 10.000 software-titler til C64.
Forever Young
Brødkassens storhedstid er måske nok fortid, men den lever fortsat i bedste velgående på nettet og i folks minder, og så sent som i marts gjorde Commodore 64 comeback på den tyske it-messe CeBIT, hvor en ny udgave af maskinen blev præsenteret.
C64 fik i løbet af slut-firserne og i begyndelsen af halvfemserne teknologiske tæsk af mærker som Atari og Amiga, men den blå start-skærm, båndmaskinen, musikken og de pixelerede platform-spil huskes af mange, som deres første møde med en computer.
I de kommende dage vil Computerworld derfor fejre Commodore 64's fødselsdag her på cw.dk og i avisen Computerworld.