Artikel top billede

IT-Branchen utilfreds med skatteforlig

IT-Branchen kritiserer skatteaftalen mellem regeringen og DF for ikke at hjælpe branchen med at få de vigtige udenlandske medarbejdere til landet.

Regeringens skatteaftale med Dansk Folkeparti vil ganske vist give flere penge mellem hænderne hos mange danske it-ansatte. Det er bare ikke det branchen har brug for.

"Hvis branchen fortsat skal kunne være konkurrencedygtig, så er der brug for arbejdskraft fra udlandet, mener Jakob Lyngsø, direktør for IT-Branchen.

”De udenlandske eksperter ser på den levestandard, de er vant til at have, og de vil selvfølgelig ikke nøjes med mindre her,” fortæller Jakob Lyngsø

"Den gennemsnitlige topskat i Europa ligger på omkring 40 procent. Så det kan være meget dyrt for danske it-virksomheder at tilbyde en løn, der kan kompensere for den danske topskat på næsten 60 procent," siger Jakob Lyngsø. Det mener han ødelægger konkurrenceevnen i forhold til andre europæiske lande.

Brug for eksperter

”Det er ikke alting, vi opfinder i Danmark, så nogle gange er det altså nødvendigt at invitere nogle eksperter fra eksempelvis USA for at få den nødvendige viden til landet,” siger Jakob Lyngsø.

Der er allerede tiltag på plads for at lokke eksperter til landet. Den såkaldte forskerordning, som nogle it-ansatte kan ansættes under, giver mulighed for kun at betale 25 procent i skat i 3 år.

Jakob Lyngsø så gerne at ordningen blev udvidet til en seks til syv år.

”Sådan som det er nu, bruger de det første år på at integrere sig, det andet år på at arbejde og det tredje år på at søge nyt arbejde,” siger Jakob Lyngsø og understreger, at der altså ikke er nogen, der bliver og betaler fuld skat efterfølgende. Derfor så han gerne at ordningen blev forlænget, så man kunne holde dem længere i landet.

Kommer ikke af sig selv

Det kan måske virke unfair overfor danske medarbejdere, der på grund af højere skat reelt arbejder til en noget lavere løn. Men Jakob Lyngsø understreger, at de udenlandske eksperter ikke kommer af sig selv, så man er nødt til at lokke dem.

”Man bliver nødt til at belønne de mennesker, der gør os en tjeneste ved at sikre, at vi har en konkurrencedygtig it-industri. Hvis vi ikke havde sådan en ordning, ville vores it-industri være på den,” understreger Jakob Lyngsø.

Ved at højne innovationen og vidensniveauet i branchen er udenlandsk arbejdskraft ifølge Jakob Lyngsø også til gavn for de danske medarbejdere og dansk it-beskæftigelse.

Ingen vej udenom

De udlændinge, der ikke kan ansættes på forskerordningen er svære at tiltrække med det høje danske skattetryk. De vigtige medarbejdere er højtlønnede og bliver derfor ramt hårdt af topskatten. Derfor bliver mange væk, mener Jakob Lyngsø.

”Vi kommer nok ikke helt ned på niveau med det europæiske gennemsnit, men vi skal bare nedad. For hver procent skatten falder, giver det yderligere konkurrenceevne og gør det muligt for os at tiltrække flere,” siger Jakob Lyngsø.

Nødvendigheden af udenlandsk arbejdskraft er overvældende, og Jakob Lyngsø understreger, at det bestemt ikke kun er specialister, der kan ansættes på forskerordningen, der er brug for.

”Der kommer cirka 1.000 nye højtuddannede it-kandidater om året, og ifølge en undersøgelse vi lige har fået lavet mangler der cirka 5000. Den mangel kan ikke løses af danskere.” fastslår Jakob Lyngsø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere