Et dramatisk trekantsdrama er under opsejling

Computerviews: VMware har cementeret sit image som virtualiseringsmarkedets kæledægge på børsen i denne uge. Men samtidig meldte en seriøs konkurrent sig, da Citrix købte XenSource. Og ude i kulissen lurer Microsoft.

ComputerViews: Virtualisering er kommet på dagsordenen overalt i it-verdenen.

Og som det fremgår af temaet om virtualisering i det nyeste nummer af Computerworld CTO, er der mange gode grunde til det.

Teknisk arkitekt Lars Michelsen fra Forsikringens Datacenter fortæller blandt andet, hvordan virksomheden sparer både strøm og mandetimer ved at virtualisere 100 servere.

Hos Gartner Research vurderer chefanalytiker på virtualiseringsområdet Tom Bittman, at antallet af virtuelle maskiner fordobles hvert år, og at markedspenetrationen i øjeblikket kun er på fem procent og ventes at nå 20 procent i 2009.

Der er med andre ord udsigt til en god forretning, hvis man kan levere virtualiseringsløsninger. Og som altid, når der er udsigt til en god forretning, er der også udsigt til en spændende kamp om markedsandelene.

Konkurrenterne

VMware sidder ifølge analytiker Anders Elbak fra IDC på 75 til 80 procent af markedet for virtualiseringssoftware i dag.

I 2004 købte storageleverandøren EMC VMware som et led i en lang række opkøb af softwarevirksomheder og en strategi om at blive erhvervslivets foretrukne leverandør af ILM-løsninger eller information lifecycle management-løsninger, som håndterer data fra vugge til grav.

Virtualiseringssoftwaren fra VMware har speciel interesse for it-branchen. Både Intel og Cisco har i løbet af det seneste kvartal lavet strategiske investeringer på mellem 1,5 og 3 procent af aktierne i VMware.

Tirsdag satte VMware så ti procent af aktierne til salg på børsen i New York, hvor de blev revet væk, og på denne første dag – og inden den aktuelle aktienedtur for alvor tog fat - oplevede en kursstigning på 76 procent.

Allerede dagen efter blev der spillet ud fra et andet hjørne af virtualiseringsmarkedet. Citrix annoncerede købet XenSource, der blandt andet leverer open source server virtualisering.

Tre aktører på markedet

Købet er endnu et led i Citrix' arbejde med at overføre virksomhedens teknologiske succes fra den traditionelle client/server-verden med succesproduktet Metaframe til en fremtid med Web 2.0 og serviceorienteret arkitektur.

Men som altid, når der er udsigt til en god forretning på softwaremarkedet, lurer Microsoft i kulissen – denne gang med et virtualiseringsprodukt under titlen Viridian.

Ifølge klummeskribenten John Murrell fra SiliconValley.com giver analysehuset 451 Group med speciale i storage og virtualisering kunderne følgende vurdering af den aktuelle situation:

"Virtualiseringsmarkedet drejer sig nu om tre aktører: Markedets kæledægge WMware; Citrix' kombination af ungt blod og gamle penge; samt den (potentielle) trussel fra Microsofts Viridian, som er planlagt til tredje kvartal 2008. Både Citrix og WMware har nu 12 måneder, inden Microsoft viser, hvad de har på hånden."

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere