Artikel top billede

Vatikanet har været inde at ændre i indholdet af en Wikipedia-tekst, afslører en scanner, der finder frem til skribenternes IP-adresser.

Nyt værktøj afslører, hvem der redigerer i Wikipedia

Fremover bliver det sværere at omskrive artikler i det fri online-leksikon Wikipedia uden at afsløre, hvem du er.

Computerworld News Service: En amerikansk teknologistuderende fra Californien, Virgil Griffith, har udviklet søgeværktøjet Wikipedia Scanner, der sporer IP-adresserne på de Wikipedia-brugere, som foretager ændringer i artiklerne.

Selv om det er muligt at redigere i Wikipedia uden at give sig selv til kende, efterlader man ofte et digitalt fingeraftryk, der blandt andet afslører, hvor computeren, som ændringerne er foretaget fra, er placeret.

Som regel bliver der redigeret i artiklerne for at rette stavefejl og faktuelle fejl i indholdet. Men andre gange bliver der ændret i en tekst for at fjerne kritisk materiale.

Lave lønninger

Scanneren har sporet nogle ændringer tilbage til større virksomheder, der har justeret i en artikel, der potentielt kunne skade virksomhedens omdømme.

For eksempel har personer i Wal-Marts netværk ændret en linje, der handler om de ansattes lønninger. Den oprindelige indledning lød som følger:

"Lønninger i Wal-Mart er omkring tyve procent lavere end i andre detailkæder".

Den reviderede linje lyder:

"Den gennemsnitlige hyre i Wal-Mart er næsten dobbelt så høj som statens mindsteløn".

Fra Walker til Wanker

Et andet eksempel er ændringer foretaget af en person med adgang til en IP-adresse fra Diebold, der producerer valgmaskiner.

Personen fjernede hele afsnit i en tekst, som gav plads til sikkerhedseksperters kritiske holdning til Diebolds produkter.

Også afsnit om Diebold-direktørens økonomiske støtte til præsident George W. Bush blev fjernet. Teksten blev senere genskabt.

I et tredje eksempel ændrede en bruger med tilknytning til BBC den amerikanske præsidents mellemnavn fra 'Walker' til 'Wanker'.

PR-katastrofer

Scanneren har herudover afsløret digitale fingeraftryk, som kunne spores tilbage til den amerikanske efterretningstjeneste, CIA og pavestaten Vatikanet.

Opfinderen bag scanneren, Virgil Griffith, forklarer på sin hjemmeside, at han udviklede værktøjet, for "at skabe mindre PR-katastrofer for virksomheder", som han ikke kan lide.

Han erkender, at man ikke kan være sikker på, at ændringerne er foretaget af ansatte i de forskellige organisationer. Men IP-adresserne afslører, at de er foretaget af en person med adgang til netværket:

"Hvis ændringerne er foretaget i arbejdstiden, kan vi rimeligvis antage, at personen er en ansat eller en gæst, med adgang til netværket", siger Virgil Griffith.

Snus rundt

Han forklarer, at scanneren kan hjælpe med at gøre Wikipedia mere troværdig, når det kommer til kontroversielle emner.

En talsmand for Wikipedia i Tyskland kalder scanneren "en god udvikling", og han opfordrer andre brugere til at klikke ind på hjemmesiden og snuse rundt:

"Der er formentlig en masse at opdage," skriver han i en e-mail.

Oversat af Pola Rojan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere