IBM og PWC indgår forlig med USA

IBM og PriceWaterhouseCoopers (PWC) har begge indgået forlig med den amerikanske stat efter anklager om kammerateri og svindel med kontrakter.

Computerworld News Service: IBM og PriceWaterhouseCoopers har uafhængigt af hinanden indgået forlig med den amerikanske regering. Virksomhederne skal sammenlagt betale staten 29,4 millioner kroner.

Forliget er indgået i forbindelse med anklager mod virksomhederne for, at disse både har forlangt og anvendt upassende betalingsformer for teknologi-kontrakter med offentlige organer, meddelte det amerikanske justitsministerium torsdag.

IBM har indvilliget i at betale lige under 16,6 millioner kroner, og PWC skal betale 12,8 millioner.

Upassende opførsel

Anklagerne om upassende opførsel i forbindelse med kontrakterne er kommet efter en række afslørende retssager rettet mod talrige teknologi-virksomheder og system-integratorer.

Retsagerne blev anlagt af to medarbejdere hos Accenture og PWC og drejede sig om returkommissioner for mange millioner dollars i forbindelse med kontrakter med forskellige offentlige institutioner.

Virksomheder, hvis navn dukkede op i retsagerne, inkluderer Accenture, Hewlett-Packard og Sun Microsystems.

"IBM og PWC forlangte eller tilbød bevidst returkommissioner skjult i puljer, de kalder 'alliance goder, ' som er blevet delt af system-integratorerne og teknologi-producenterne," meddeler det amerikanske justitsministerium.

Vi er uskyldige

Både PWC og IBM nægter sig skyldige.

"IBM har ikke anvendt returkommissioner, afgivet falske løfter eller udøvet nogen anden form for ulovlig adfærd, der er blevet fremlagt i denne sag," siger talsmand for IBM Fred McNeese.

"Vi vil ikke diskutere årsagerne til forliget," tilføjer han.

PWC skriver i en pressemeddelelse, at "PWC mener, at der ikke er det mindste hold i anklagerne om de såkaldte 'returkommissioner. '"

"PWC vælger alligevel at indgå i forliget uden at indrømme nogen form for upassende adfærd for at undgå omkostningerne, distraktionen og usikkerheden af en retssag."

Nært forhold til kontrollanterne

I løbet af retssagerne fremkom påstande om, at flere prominente teknologi-virksomheder modtager returkommissioner forklædt som alliancegoder.

Accenture og HP nægtede i april alle former for upassende adfærd.

Sun meddelte samtidig, at virksomheden samarbejder med myndighedernes om efterforskningen.

Sun er "stolt af de resultater, vi har opnået for de amerikanske skatteydere," udtalte virksomheden i sidste måned.

Dokumenter fra retssagen antyder et nært forhold mellem system-integratorerne, der er ansat af det offentlige for at holde øje med teknologi-virksomhederne, og teknologi-virksomhederne.

Flere virksomheder i søgelyset

Retssagen anklager virksomhederne for at have udvekslet millioner af dollars i ulovlige rabatter og andre betalinger siden sidst i 1990'erne.

"Returkommissionerne eller ulovlige indledende fremstillinger underminerer regeringens tilvejebringelsesproces," siger Peter Keisler, der assisterer justitsministeren.

Justitsministeriet efterforsker fortsat andre virksomheders kontraktforhold, skriver ministeriet.

Retssagerne blev lagt an af Norman Rille, som var ansat som seniorchef i Accentures informations-leverings-arkitektur-gruppe, og Neal Roberts, som efterforskede forholdet mellem system-integratorer og it-virksomheder, mens han var partner hos PWC.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere