Eksperter tror ikke, at de irakiske grupper, som har aflyttet danske soldaters mobilopkald, har brudt krypteringen på GSM-nettet. Det er simpelthen for svært, lyder det fra Torben Rune, teleanalytiker hos Netplan.
Det sker, efter det er kommet frem, at flere danske soldaters familier er blevet truet telefonisk, efter kommunikation fra soldaternes mobiltelefoner er blevet opsnappet.
Hos Forsvarets Efterretningstjeneste vil fungerende presseofficer Mette Nøhr ikke nærmere kommentere de nærmere tekniske detaljer.
Hun henviser til, at der er tale om oplysninger om operationelle opgaver, som FE ikke kommenterer.
Stærk nok
Torben Rune har ikke nogen konkret viden om situationen i Irak.
Men han peger på, at sandsynligheden klart taler for, at de danske soldaters kommunikation er blevet opsnappet et sted, hvor den ikke var krypteret.
"Det er fuldstændig usandsynligt, at krypteringen af GSM-nettet er blevet brudt. Jeg tror faktisk ikke, at der er nogen, som har gjort det endnu," siger Torben Rune.
Han mener, at der formentlig er tale om medarbejdere i det irakiske teleselskab, som har hjulpet med aflytningen.
GSM-signalet er kun krypteret i luften, så der er også en mulighed for, at danskernes beskeder og telefonopkald er blevet i det almindelige net, på vej væk fra den basestation, som har modtaget opkaldet.
"Så skal man jo bare vide, hvor ledningen er og have et par krokodillenæb," konstaterer Torben Rune.
Teleselskab har hjulpet til
Torben Rune får opbakning fra civilingeniør Jens Rahbek i IT- og Telestyrelsens tekniske kontor. Han tror heller ikke, at krypteringen er blevet brudt.
Han forklarer, at det er muligt at få adgang til en ukrypteret samtale ved, at det irakiske teleselskab enten har slukket for krypteringen eller at udefrakommende illegalt har fået adgang til ledningerne.
"Der er mange måder, som er lettere end at bryde krypteringen, så jeg tror mere på en anden forklaring," forklarer Jens Rahbek.