Snart kan alle og enhver konkurrere med Google

Wikia er ikke bare endnu en konkurrent for Google og andre søgemaskiner. Giganterne kan måske se frem til tusindvis af nye konkurrenter.

Computerworld News Service: Det nye søgemaskineprojekt Wikia træder ind på open source-feltet og vil skære drastisk i omkostningerne ved at lave en søgemaskine. Således vil alle og enhver snart kunne bygge deres egen maskine.

Sådan lyder meldingen fra Gil Penchina, administrerende direktør i Wikia.

I stedet for at bruge millioner af kroner på at indeksere internettet, udvikle softwaren til at bygge en søgeside og et filter til at filtrere spamsider, samt at udvikle en algoritme til at beregne og rangordne søgeresultater, kan nye virksomheder fremover finde disse produkter gratis online takket været open source-miljøer.

En brøkdel af prisen

"Det koster i dag mellem 27 millioner og 54 millioner kroner at bygge en søgeside. Vi vil gøre alle og enhver i stand til at bygge deres egen søgemaskine for lidt over 2.700 kroner. Vi anser ikke Google som konkurrenten, men derimod omkostningerne som konkurrenten," siger Gil Penchina.

Projektet, der blev påbegyndt af Wikipedias medstifter, Jimmy Wales, består af fire dele:

Indeksering af internettet, udvikling af søgemaskine-applikationer, en algoritme samt mandskab, der har til opgave at filtrere hjemmesider og rangordne søgeresultater.

At skrive et leksikon fra starten

Et af de dyreste aspekter ved at bygge en søgemaskine er de ressourcer, der skal buges til at indeksere internettet.

For overhovedet at kunne udarbejde en omfattende liste over alt, hvad der findes online, skal virksomheder købe servere og software til at finkæmme nettet og se, hvad hver enkelt side indeholder.

"Omkostningerne ved at etablere en søgemaskine er gennemsnitligt over fem millioner kroner, der går til at købe servere og indsamle data. Det vil sige, at alle bruger millioner af kroner på at lave nøjagtig det samme stykke arbejde. Det er ligesom at skrive et leksikon fra starten. Men hvad, hvis alle de data var tilgængelige over den gebyrfri indholdslicens, The GNU Free Documentation License (LINK)? Så vores målsætning er at gøre en finkæmning af nettet offentligt tilgængeligt."

Brugere skal hjælpe til

Hos Wikia tror man på, at virksomhedens finkæmning af internettet vil være næsten omkostningsfri. Det skyldes, at Wikia beder internetbrugere om hjælp.

Brugerne skal downloade finkæmningsprogrammet – også kaldet Web crawling software – Grub (LNIK), som anvender computeren, når ejeren ikke selv bruger den. Programmet finkæmmer nettet for derefter at sende resultaterne direkte til Wikia.

Indtil videre har omkring tusind brugere hentet softwaren, men Gil Penchina håber, at flere end 100.000 vil downloade Grub. Formålet er at lægge hele indekset, samt de løbende opdateringer, online, så de er frit tilgængeligt.

Hemmelig ingrediens

En anden vigtig komponent i søgeteknologien er en algoritme, som rangordner resultater og giver brugerne, hvad de søger. En algoritme er søgemaskinernes hemmelige ingrediens, som virksomhederne aldrig afslører af frygt for misbrug fra blandt andet hackere.

Men hos Wikia er idéen at udvikle en algoritme og lægge den på internettet til gratis brug, så alle kan se, hvordan resultaterne bliver sammensat af søgemaskinerne.

Bryder man sig ikke om søgeresultaterne, kan man give nyttige tips til Wikia eller selv skabe sin egen algoritme, gratis downloade alt nødvendigt materiale hos Wikia og starte sin søgemaskinevirksomhed, forklarer Gil Penchina.

Pointen er ikke penge

Det er muligt, at Wikias søgemaskine vil give økonomisk afkast, når den står klar. Men det er ikke pointen med projektet:

"Hvis man udvikler noget, som millioner af mennesker kan bruge til noget, skal der nok være nogen, der vil betale dig for det. Måske vil vi tjene penge på konsulentbistand, måske på markedsføring eller på at sælge software. Jeg ved det ikke, og jeg er også ligeglad. Jeg bruger ikke rigtig tid på at tænke over det, for jeg skal først have en million mennesker til at bruge det," siger Gil Penchina.

Oversat af Pola Rojan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere