Yahoo vidste Shi Tao skulle fængsles for e-mail

Den amerikanske kongres vil undersøge, om Yahoo løj i forbindelse med undersøgelsen af virksomhedens rolle i en menneskerettighedssag, hvor en kinesisk journalist blev idømt 10 års fængsel.

Computerworld News Service: Formanden for Repræsentanternes Hus’ Udenlandskomite har på komiteens hjemmeside meddelt, at man vil gå Yahoo efter i sømmene og svoret at stille virksomheden til ansvar for dens handlinger.

"At dække over så afskyvækkende handlinger når kongressen forsøger at få en forklaring, er en alvorlig forbrydelse," udtaler Tom Lantos, medlem af Repræsentanternes Hus for Californien.

Tom Lantos påstår, at Yahoo sandsynligvis har repræsenteret sig selv dårligt under komiteens høring om begrænsning af friheden på internettet i Kina i 2006.

Nyt bevismateriale]

Yahoos repræsentant, Michael Callahan, fortalte angiveligt under høringen, at Yahoo i 2004 udleverede informationer om den kinesiske journalist Shi Tao til de kinesiske myndigheder, fordi den kinesiske lovgivning kræver det, men at virksomheden ikke vidste noget om selve sagen imod ham.

Stik modsat dette vidneudsagn hævder Tom Lantos, at der siden er dukket bevismateriale op, som viser, at Yahoo var blevet oplyst om, at Shi Tao var anklaget for at lække statslige hemmeligheder til udlandet.

Yahoo gav politiet en e-mail fra Shi Taos mailkonto, der indeholdt en meddelelse fra regeringen til politikommissærer om at være på vagt over for systemkritikere i forbindelse med 15-årsdagen for massakren på Den Himmelske Fredsplads.

Yahoos foræring var nok til, at de kinesiske myndigheder kunne dømme Shi Tao til 10 års fængsel.

Dommen anket

Shi Tao har anket sin dom til Menneskerettighedsdomstolen, hvor han hævder, at han ikke var klar over, at han havde at gøre med fortrolige oplysninger.

Han søger desuden erstatning fra Yahoo og virksomhedens underafdeling i Hongkong ved en domstol i USA.

Yahoo benægter, at virksomhedens underafdeling i Hongkong har noget at gøre med sagen, og siger i stedet, at virksomhedens Kina-afdeling var tvunget til at udlevere e-mailen for at overholde den lokale lovgivning.

Tortur af systemkritiker

Shi Tao er ikke den eneste, der sagsøger Yahoo for at udlevere personlige oplysninger til de kinesiske myndigheder.

Konen til en fængslet kinesisk systemkritiker lagde tidligere på året sag an. Hun hævder, at de oplysninger, Yahoo udleverede til myndighederne, var den direkte årsag til, at hendes mand blev arresteret og torteret.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere