Artikel top billede

Enhedslistens it-ordfører Per Clausen har sendt videnskabsminister Helge Sander (V) på ekstra arbejde. Han vil vide, hvorfor ministeren støtter Statens IT-råd i at hemmeligholde sit arbejde.

Politiker: Så sig dog, hvad Statens IT-råd laver

Det virker besynderligt, at Statens IT-råd ikke vil fortælle offentligheden om sit arbejde, mener it-ordføreren fra Enhedslisten. Han trækker nu videnskabsministeren ind i sagen.

Videnskabsminister Helge Sander (V) skal redegøre for hvorfor arbejdet i Statens IT-råd bliver holdt hemmeligt.

Det ligger fast efter Enhedslistens it-ordfører Per Clausen har formuleret et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til ministeren, som han er forpligtet til at svare på.

"Jeg mener, der skal være åbenhed omkring det arbejde, der sker i IT-rådet. Jeg kan ikke se nogen som helst grund til, at det skulle være hemmeligt," forklarer Per Clausen om motivationen for sit spørgsmål.

En sag for ombudsmanden

Sagen er startet efter Computerworld i fredags kunne berette om et afslag i en ansøgning om aktindsigt i mødereferaterne hos IT- og Telestyrelsen.

I rådet sidder flere af de øverst it-ansvarlige for samtlige ministerier i Danmark. Formanden er direktør Jørgen Abild Andersen fra IT- og Telestyrelsen.

Beslutningen om at holde rådets arbejde hemmeligt er blevet støttet af videnskabsminister Helge Sander, men har mødt kritik fra forvaltningsekspert Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole.

Han mener, at der er grundlag for at klage til Folketingets Ombudsmand, og det kan blive nødvendigt, hvis ikke ministerens svar er tilfredsstillende, fortæller Per Clausen:

"Hvis ministeren har flertal bag sig, så kan han blive ved med at opføre sig på den måde. Så må vi lade ombudsmanden afgøre, om det er korrekt, det han har gjort."

Ikke alt skal være hemmeligt

Han har dog forståelse for, at dele af rådets arbejde bliver holdt hemmeligt, men det bør ikke forhindre, at visse informationer bliver offentligt tilgængelige.

"Der kan selvfølgelig være nogle forretningshemmeligheder, men så må man jo skjule det. Hvorfor man skal lægge alt ind under en dyne, det forstår jeg simpelhen ikke," siger Per Clausen.

Vicedirektør Marie Munk fra IT- og Telestyrelsen afviste i fredags blankt at uddybe over for Computerworld, hvorfor offentligheden ikke må få at vide, hvad Statens IT-råd har anbefalet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere