Opera 7 med nye påfund

Det norske browser-alternativ Opera er kommet i version 7 til Windows. Opera har tidligere vist, at man ikke behøver at være den største for at komme på originale påfund, og den nye udgave kan også fremvise et par smarte nyheder i forhold til de to konkurrenter, Mozilla/Netscape og Internet Explorer. Men der er problemer med brugerfladen.

Lillebror

Selvom Opera 7 klart er lillebror i forhold til Internet Explorer, Netscape og Mozilla, så har den norske producent alligevel klaret at være fremme i skoene gang på gang.

Det er nemlig ikke på udbredelsen, at den norske browser skal gøre sig bemærket. Sølle 0,8 procent bliver det til ifølge en ny statistik fra firmaet OneStat.com, mens Netscape og Mozilla, som jo bygger på samme indmad, kan mønstre 4,2 procent, og Microsoft scorer de resterende 95 procent med Internet Explorer.

Men nu bliver man jo ikke nødvendigvis den bedste, blot fordi man er den største eller mest populære. Og Opera har tidligere fundet på ny smart funktionalitet som for eksempel muligheden for at vise flere sider i samme vindue ved hjælp af faneblade - en funktion, som Mozilla/Netscape senere har tyvstjålet.

Også på den mere tekniske side har Opera kunnet spille en rolle og har været længere fremme med understøttelse af CSS end konkurrenterne. Som et kuriosum kan det nævnes, at lederen af udviklingsgruppen bag HTML, Steven Pemberton, foretrækker Opera. Og det er vel en ganske god reference.

Brugerfladen i Opera 7 er smart at se på, men kunne være bedre. Til gengæld er der gode funktioner, som kan gøre websidernes indhold mere tilgængeligt.

Nemmere navigation

Grænseflade
Opera har i version 7 fået et nyt og smart udseende, som måske er inspireret af Macintosh' Aqua-look. Det er vældigt flot at se på, men knappe-panelet fylder alt for meget.

Dertil kommer et såkaldt Hotlist-panel til venstre, som også tager betragteligt meget plads op. Det virker som om, Operas brugerflade-designere har haft meget store skærmopløsninger i tankerne, da de layoutede den nye version, og det er ikke så heldigt.

Menuerne følger ikke Windows' brugerflade-standard og benytter eksempelvis radioknapper i menuerne, hvor standarden i Windows er at benytte flueben.

Alt i alt er det ikke så heldigt, og Mozilla/Netscape og Internet Explorer klarer sagen bedre. Og det er ærgerligt, for i HTML-fremvisningen har Opera netop tænkt på at komme brugerens behov i møde.

Nemmere navigation
Hittet i den nye version af Opera er helt klart link-navigation med tastaturet.

Det foregår på denne måde: Når skifte-tasten holdes nede, kan man hoppe rundt på sidens links ved hjælp at piletasterne, således at når man trykker pil-venstre, så hopper man til det første link til venstre for det aktuelle link, og så videre.

Grafiske browsere er stadig blandt de programmer, som i alt for høj grad bygger på pegeredskaber og har aldrig været særligt nemme at benytte med tastaturet. Den eneste vej til bedre ergonomi er at benytte musen mindre, og det kræver tastatur-alternativer, så her er Operas nyskabelse på sin plads.

Mozilla/Netscape benytter et tilsvarende trick, hvor man kan vælge et link ved at skrive de første par bogstaver i link-teksten, men vi synes, at Operas pile-navigation fungerer langt bedre. På et enkelt punkt kunne funktionen dog være bedre: Det er nemlig ikke altid så nemt at se, hvilket link man er hoppet til. Det afhænger dog meget af sidernes design.

Fravælg design
En anden nyhed i Opera 7 er muligheden for at udskifte det design, som websitet er udstyret med, med et brugervalgt stylesheet. Opera er udstyret med en række forskellige af slagsen som adresserer forskellige behov.

Man kan for eksempel se siderne uden tabeller, hvilket giver ganske lange sider, som til gengæld er nemme at overskue. En anden mulighed er at benytte et stylesheet med høj kontrast, så sidernes læsbarhed forbedres.

Udmærket opdatering

Udmærket opdatering
Der er andre fine detaljer i den nye Opera. I det ellers uudholdeligt store Hotlist-panel er det muligt at få en liste af links, som optræder på websiden. Det er en udmærket funktion, specielt på store, rodede sider.

I lighed med de to kendte browsere indeholder Opera nu en funktion, en tryllestav, som automatisk kan udfylde login-felter, men ligesom i Internet Explorer er der ingen beskyttelse af de indtastede passwords og andre oplysninger, så det må i almindelighed frarådes at benytte funktionen.

Alt i alt er Opera 7 en udmærket browser, som holder producentens standard for at finde på nye, gode påfund. Brugerfladen er dog ikke for heldig.

Opera kan downloades fra producentens hjemmeside, og den fylder kun 3,2 megabyte. En version med den seneste udgave af Java kan også downloades. Den fylder så 12,6 megabyte.

I den gratis version af Opera må man finde sig i fremvisning af reklamer, mens en reklame-fri version koster 39 dollar. Frem til 1. marts får man to reklame-fri uger i den gratis version.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere