Supercomputerne smitter af på hele it-udviklingen

Verdens kraftigste computersystemer oplever i disse år en massiv markedsfremgang. Udviklingen får betydning på det kommercielle server- og forbrugermarked, mener en række branchefolk.

Supercomputernes har stor succes med store markedsfremgange. Succesen smitter samtidigt af på hele it-udviklingen ned gennem udviklingskæden.

Det mener en række eksperter og folk fra supercomputerbranchen.

Analysehuset IDC's vice-president for HPC (high performance computing), Earl Joseph, fortæller, at HPC-markedet med dets udvikling inden for cluster- og blad-servere udvikler sig fire til fem gange hurtigere end det kommercielle server-marked.

IDC oplyser, at inden for de seneste blot fem år har HPC-markedet udviklet sig fra at generere en omsætning på omkring 28 milliarder kroner i 2002 til de nuværende knapt 57 milliarder kroner, hvilket er en stigning på mere end 100 procent.

"Den kraftige udvikling inden for HPC-markedet kræver jo, at vi innoverer hurtigt, så vi kan få systemerne på markedet i en fart.

Vores konstante gennembrud med supercomputere vil helt sikkert få konsekvenser for det kommercielle server-marked, og vil måske også smitte af helt ned til forbrugermarkedet," forklarer David Kennedy fra Intels produktmarkedsføring.

100.000-kerneprocessorer i 2010

Også hos HP, der med flest placeringer på supercomputernes prestigefyldte top 500-liste må betegnes som markedsførende, ser HPC-direktør, Eugen Volbers, meget positivt på fremtidsperspektiverne for supercomputer-industriens afsmitning på det kommercielle marked.

"Vi har dog altid set HPC-markedet og det kommercielle marked som en symbiose. Mange nye teknologier bliver jo først afprøvet på HPC-markedet, hvor de bliver modne. Men for virkelig at kunne tjene penge på dem, så afhænger succesen af, hvordan teknologierne bliver modtaget på det kommercielle marked," siger han.

Men samtidigt peger han på, at HPC-industrien også står over for en virkelig stor udfordring netop nu.

"Vi presser hele tiden hardwaren til det yderste, og jeg tror, vi inden 2010 kan nå op på multi-kerne processorer med måske 100.000 kerner i vores supercomputere. Det vil også smitte af på de almindelige computere, som folk har derhjemme. Og samtidigt ved vi ikke, hvordan vi skal få maksimalt udbytte af al den computerkraft," forklarer han

krav til universiteterne

Han anser derfor, at universiteter i hele verden har en stor udfordring i at forberede de kommende programmører og systemudviklere på de måske kommende multi-kerne tider.

"Universiteterne bør langsomt begynde at gøre op med den traditionelle lineære programmering, fordi tendensen peger hen i mod parallel programmering, hvor vi kan få større udbytte af vores computerkraft," lyder det fra Eugen Volbers.

Laptop med teraflops i 2015

Professor Erich Strohmaier fra Lawrence Berkeley National Laboratoriet er blandt andet med til at udpege de kraftigste supercomputere, og han ser kun teknologien pege i én retning.

"Hvis vi tager forskud på glæderne, så regner vi med, at almindelige laptops vil få glæde af den udvikling. Allerede i 2015 vil laptops kunne nå en beregningshastighded på én teraflops," sagde han.

En teraflops svarer til 1.000 milliarder floating points beregninger i sekundet.

Læs mere om udviklingen inden for supercomputere i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere