Når computere snakker

To nyoversatte bøger gennemgår teknologierne og virkemåderne bag netværk og datakommunikation. Begge bøger er særdeles grundige, men ellers vidt forskellige. Datakommunikation i praksis er, som titlen siger, en praktisk gennemgang med masser af illustrationer og hurtige svar. Den anden bog, Computernetværk, er en teoretisk og dybgående gennemgang af netværk til dem, som vil få forstand på et stort og kringlet emne.

Datakommunikation i praksis

To nye bøger, som er oversat fra henholdsvis svensk og engelsk, kigger om på bagsiden af computerne, hvor maskinernes kontakt til omverden etableres.

Hvis computere i sig selv har revolutioneret samfundene i den velstående del af verden, så har datanetværkene, med internettet i centrum, i endnu højere grad ændret vores måde at arbejde og kommunikere på.

De to nye bøger, fra hver sit forlag, komplementerer hinanden glimrende. Svenskeren Kent Mayers bog, "Datakommunikation i praksis", er, som titlen siger, en praktisk anlagt gennemgang med masser af illustrationer og svar. Den er oplagt som opslagsværk på boghylden i IT-afdelingen, hvor den kan give hurtige svar og forklaringer.

Selvom bogen gennemgår et stort område på de knap 400 sider, så er der ikke tale om en overfladisk gennemgang. Den starter med de grundlæggende begreber, standarder og tilhørende standardiseringsorganisationer.

Den fysiske del af kommunikationen behandles med udgangspunkt i transmission mellem computer og perifere enheder, og dernæst det fysiske aspekt af datakommunikation, med gennemgang af grænseflader og kabler.

De faste forbindelser og opkoblingsforbindelser som modem og DSL fører bogen frem til den klassiske netværksmodel, OSI-modellen, som identificerer lagene og rollerne i netværkskommunikation. Funktionerne i netværkets enheder, som routere og gateways, gennemgås

Sidste del af bogen beskriver IP-netværk og internet, men her er gennemgangen mere overfladisk. Men ellers havde bogen sikkert været dobbelt så tyk. Afslutningsvis ser bogen på netværksrelateret IT-sikkerhed.

Bogens styrke er de gode forklaringer og illustrationer. De enkelte emner behandles lige akkurat så dybt, at det giver læseren et udbytte, samtidig med at der er plads til utallige emner. Som opslagsværk er bogen helt godt skruet sammen. Papirkvaliteten er ikke noget at skrive hjem om, men til gengæld er bogen billig.

Datakommunikation i praksis
Af Kent Mayer
ISBN: 87-7843-571-4
IDG Forlag
382 sider
Kr. 198,00

Computernetværk

Den anden nye bog, "Computernetværk", er oversat fra engelsk. Bogen retter sig mod undervisning, fremgår det af forordet, og de to forfattere er begge undervisere på universitetsniveau.

Undervisere som benytter bogen, kan downloade en pakke med PowerPoint-slides og opgaver til bogens stof.

Forlaget gør et nummer ud at betone, at der er tale om en "top-down"-fremstilling, hvor udgangspunktet tages i toppen af netværksmodellerne.

Den starter altså med applikationslaget og ender med bits, pakker og rammer, og det er der klart en pædagogisk pointe i. Det er jo her, at læserne, eller eleverne, som situationen måske snarere er, har erfaringer med netværket.

Bogens første kapitel gennemgår internettets virkemåde på en lidt løs facon, og ved hjælp af de begreber, som introduceres i dette kapitel, gennemløbes netværksmodellen, med start i applikationslaget, og i de efterfølgende kapitler transportlaget, netværkslaget og de fysiske linklag.

Kapitlerne er på 80?90 sider med lille skrifttype, så der er altså tale om en dybgående gennemgang af emnerne, med en del illustrationer og kode-eksempler i Java.

Det første af bogens sidste tre kapitler ser på samspillet mellem netværk og multimedie, med henblik på datakompression og realtidsproblematikker. Afslutningsvist gennemgås sikkerhed og netværksadministration i to kapitler.

Sproget i bogen er ligefremt og nemt at forstå, og netværksteknologi er praktisk orienteret, så det er ikke så svært at følge med. Dermed kan bogen sagtens bruges til andet end undervisning.

Computernetværk
Af James F. Kurose og Keith W. Ross
ISBN 87-571-2470-1
Ingeniøren Bøger
664 sider
Kr. 599,00




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere