Computerworld News Service: Formanden for Free Software Foundation, Richard Stallman, siger ved frigivelsen af gruppens version 3 af rettighedsaftalen, General Public License, at virksomheder er ”fjollede,” hvis de ikke bruger fri software og teknologi.
Richard Stallman mener, at man hæmmer virksomhedens innovation og sikkerhedsniveau, hvis man kun bruger proprietære produkter.
Han mener, at man bliver mindre afhængig af softwareproducenten, hvis man bruger de mange forskellige frie produkter, når der skal løses problemer i virksomheden.
Da GNU-faderen viftede champagnen væk og mumlede noget om, at han ikke er så vild med de dyre dråber, blev det hurtigt tydeligt, at den legendariske hacker og græsrods-udvikler hellere ville overtale it-verdenen til at bruge open source, end han ville fejre den nye version af open source-aftalen.
Menneske-rettigheder
Richard Stallman mener, at gruppens arbejde i virkeligheden handler mere om menneskerettigheder end om teknologi-debatten.
Richard Stallman peger på forskellige farer, han ser ved produkter som Windows Vista.
Som eksempel mener han, at det burde være ulovligt for Microsoft at tvinge folk til at opdatere ved at fjerne støtten til de ældre versioner af et produkt.
Et andet centralt punkt for FSFs arbejde er modstanden mod de såkaldte Digital Rights Management teknologier, som er bygget ind i både Microsoft og Apples produkter.
"Virksomhederne vil opleve noget besvær i begyndelsen, når deres systemer skal lægges om, men det får de tilbage på længere sigt i kontrol og økonomiske besparelser,” siger Richard Stallman.
Som sine forgængere er GPL version 3 en licensmodel til brugere af fri software, som giver brugeren tilladelse til at foretage ændringer i softwaren, uden at brugeren behøver at frygte en copyright sag.
Sanjoy Mahajan underviser på MIT og er ikke i tvivl om, at virksomheder kan få gavn af open source software.
”Det er meget lettere at finde eventuelle sikkerhedshuller og at bygge nye tilføjelser til gamle programmer, så det passer til lige det, man har brug for,” siger han.
Oversat af Ditte Thøgersen