Artikel top billede

DK-CERT: Ingen orm i YouTube

Trods forlydender i pressen er der foreløbig ingen orm, der spreder sig via YouTube. Men systemet kan have andre sårbarheder, skriver DK-CERT's nye leder, Shehzad Ahmad i denne måneds klumme om it-sikkerhed.

"YouTube, der er portalen for tusindvis af videoer om alt muligt, bliver nu brugt til at sprede en ny orm," skrev Berlingske Tidendes web-avis tidligere på måneden. Men det er ikke helt rigtigt.

Sagen handler om en orm, som antivirusfirmaet Panda kalder Spreadbanker.A. Den spreder sig via fildelingsprogrammer som Kazaa og eDonkey.

Når Spreadbanker kører, gemmer ormeprogrammet kopier af sig selv i de mapper, som fildelingsprogrammerne bruger til at uddele filer med. Kopierne kalder det for eksempel Ahead_Nero_8_new!_full+crack.zip.scr, sexogratis.exe eller crackwindowsvista.exe.

Orm viser video

Hvis andre brugere af fildelingssystemet synes, en af filerne lyder tillokkende, henter og kører han den.

Derved bliver hans pc inficeret. Som det første viser Spreadbanker en video, der ligger på YouTube.

Mens videoen kører, gør ormen skade i baggrunden: Den standser en række antivirusprogrammer, hvis de kører.

Den stjæler passwords fra visse netbanksystemer. Og den stjæler passwords til computerspil som Final Fantasy, Warcraft og andre.

Videodelingsportalen YouTube har altså intet med spredningen af ormen at gøre. Den står fildelingsprogrammerne for.

Andre sårbarheder i YouTube

Er YouTube så fuldstændig sikker at bruge?

En sikkerhedsforsker hævder at have fundet over 40 sikkerhedsfejl i systemet. Dem er folkene bag YouTube nu ved at undersøge.

Ifølge forskeren handler det blandt andet om såkaldte cross-site scripting-sårbarheder, hvor en angriber kan afvikle sin script-kode i en browser, som om koden kom fra YouTube selv.

Det er ganske sandsynligt, at YouTube har den type sårbarheder.

De hører til de mest almindelige sårbarheder i web-applikationer.

Men endnu har vi ikke set dem udnyttet til en orm, hvilket også ville være særdeles vanskeligt.

Så konklusionen må foreløbig være, at man roligt kan kigge på YouTube-videoer uden at risikere, at pc'en får orm.

DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet.

DK-CERT er en tjeneste fra UNI-C, Danmarks it-center for uddannelse og forskning.

DK-CERT's leder, Shehzad Ahmad, opdaterer den sidste fredag i hver måned Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere