Artikel top billede

Til venstre ses linjer på 29,9 nanometer og lige så store mellemrum, som det er lykkedes IBM-forskere i Califonien at fremstille ved at bruge forskellige optolitografiske teknikker. Linjerne er over tre gange tyndere end de 90 nanometer tykke elementer, som ses til højre, og som for et år siden var standard i masseproduktionen i chipindustrien. Hidtil har der været enighed om, at 32 nanometer var den nedre grænse for, hvad der kunne fremstilles med optolitografiske teknikker. Foto: IBM

IBM henter tysk forstærkning til ny 32 nm-chip

IBM og tyske BASF går sammen mod konkurrenten Intel og vil levere en 32 nanometer-processor i 2010. Intel er klar med sin i 2009

Computerworld News Service Et samarbejde mellem IBM og den tyske kemigigant BASF skal resultere i en ny serie af mikrochip på helt ned til 32 nanometer.

De nye chip bruger meget mindre strøm og fylder langt mindre, end deres forgængere på 45 eller 60 nm. Det giver producenter af blandt andet smartphones, bærbare pc'er og lignende mulighed for at forsyne produkterne med langt mere processor-kraft, end vi er vant til i dag.

De to partnere, der er mastodonter på hver deres markeder, håber at kunne skabe en helt ny måde at fremstille chip på.

Arbejdsfordeling

Fremgangsmåden er at bruge kemikalier i litografi, hvor forskellige materialer lægges lag på lag, for derefter at kradse dele af hvert lag væk, så man til sidst ender med de små komponenter, som udgør en mikroprocessor.

BASF leverer i forvejen kemikalier til mange chipproducenter, men samarbejdet med IBM betyder, at de tyske kemiingeniører fremover også vil dele deres ekspertise og personaleressourcer med amerikanske IBM.

Syntese-arbejdet og test vil foregå i BASF-hovedkvarteret i den tyske by Ludwigshafen, mens arbejdet med prototyper og udvikling af applikationer finder sted i IBM’s gemakker i New York.

Fremtidens komponent

IBM forventer at bruge den nye chipteknologi i samtlige af virksomhedens produktserier.

Det vil sige alt fra den nye, stærke Power6-chip til den lange række af ASIC’er, der bruges i forskellige kommunikationsplatforme, samt den Cell Broadband Engine-chippen, som behandler grafisk data i spillekonsoller som PS3 fra Sony, Nintendos Wii og Xbox 360 fra Microsoft.

Samarbejdet med BASF er led i IBM’s strategi om at inddrage partnere i chip-fremstillingen. Hidtil har virksomheden stået bag hele processen alene.

Skærpet konkurrence

Aftalen med BASF har ikke mindst til formål at give IBM et skub i konkurrencen med Intel, som lancerer sin egen 32 nm-chip i 2009.

Siden de to rivaler valgte den samme dag i januar til at fortælle verden om, hvor langt de var med udviklingen af den såkaldte High-K Metal Gate-teknologi, har deres indbyrdes kapløb været til offentligt skue.

Teknologien anvender sjældne materialer til at konstruere mindre og mere effektive transistorer, end silikonedioxid tillader i moderne chip i dag.

Oversat af Pola Rojan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere