Værktøjer til bedre billeder

Vi har kigget på fire værktøjer, der enten gør de digitale billeder bedre - eller giver overblik over dem. Værktøjer er klart anbefalelsesværdige, og de er enten gratis eller meget billige.

Støj

Stort set alle billedbehandlingsprogrammer kan fjerne støj i billeder. Støj kommer typisk i dårligt lys og især ved høje ISO-værdier. Meget dyre professionelle spejlreflekskameraer kan bruge ISO-værdier på 200 og derover, men de billigere kameraer fra 10.000 og nedad har det generelt dårligt med værdier over 100.

Nogle gange bliver man dog nødt til at bruge de høje værdier, fordi lyset ganske enkelt ikke er til andet, og så kan støjreduktion komme til hjælp.

Vi har kigget på en række værktøjer, og det bedste, som vi har fundet, kan hentes i en gratis prøveudgave, der kan bruges. Vil man siden hen købe det, er prisen bare 30 dollar. Det slår selv dyre produkter. Der er tale om Neat Image, der kan hentes på denne adresse.

Neat Image er et sandt overflødighedshorn, når det gælder muligheder for at fjerne støj. De fleste andre værktøjer, har kun simple muligheder såsom styrken i filtret, men dette program har et utal af muligheder. Man kan for eksempel vælge at fjerne støj kun i de høje frekvenser af billedet ? eller de lave. Man kan vælge at fjerne støj i de røde farver, de grønne farver og/eller de blå farver. Man kan vælge styrke individuelt for farver og frekvenser. Neat Image har også indbygget unsharp-mask, som kan tilføjes i samme trin. Programmet kan også lave støj-profiler til dit kamera, som kan genbruges.

Programmet er meget effektivt, men man skal passe på. Neat Image fjerner let så meget støj, at mennesker kommer til at ligne glansbilleder, hvilket i øvrigt kan bruges kreativt. Men man skal altså være lidt varsom med styrken i filtret. Neat Image er perfekt til støjfyldte billeder, taget med 200 eller 400 ISO. Men man skal ikke bruge det på billeder, der ikke har støj ? eller har meget lidt støj ? for så bliver resultatet kunstigt.

Programmet kan ikke køre som plug-in i Photoshop eller Paint Shop Pro, hvilket er en svaghed, men den er til at leve med. Et andet minus er, at det tager forholdsvis lang tid at fjerne støj i et billede, men er man perfektionist, vil man nok gerne betale den pris.

Overblik

Når man har taget tusinder af billeder med sit digitale kamera, kommer problemet med at overskue dem. Løsningen er dedikerede databaser til billeder. Her findes der flere kommercielle bud som Media Center Plus fra Jasc, der ikke er synderlig godt, og det glimrende IMatch. Men man kan faktisk komme ganske langt uden at bruge penge. Vi har kigget på http://pmeindre.free.fr/MyAlbum.html" TARGET="_blank">MyAlbum, der er helt gratis og kan det meste. Og så er programmet oven i købet oversat til dansk.

MyAlbum kan skanne komplette mapper og undermapper, og derefter bygger programmet en database - kaldet et album. Databasen vises som miniaturer - altså thumbnails. Det svarer til konkurrenterne. Man kan lægge søgeord ind i billeder, som kan bruges til søgninger siden hen. Her fungerer MyAlbum lidt anderledes end konkurrenterne. Man skal nemlig først oprette søgeordene globalt i databasen, og siden kan man vælge dem under et billede.

Det er lidt specielt, men det virker. Søgninger fungerer i øvrigt fint. Man kan få vist alle resultater direkte, næste billede fra resultatlisten eller få åbnet et nyt vindue. MyAlbum kan også finde lignende billeder ved at kigge på selve indholdet i billedet. Det virker faktisk, og det er helt utroligt. Vi lavede en database med 59 portrætter, hvor der typisk var fem af hver person. Ved at udvælge et billede og vælge denne funktion, fandt MyAlbum de øvrige billeder af samme person. Meget imponerende!

MyAlbum synes at have et kæmpestort problem, som programmet deler med Media Center Plus. Det viser alle billeder i databasen i ét vindue. Det betyder, at putter man tusindvis af billeder i databasen, så bliver den (sandsynligvis) langsom, og man mister i hvert fald overblikket. Her er IMatch noget smartere, idet det program kun viser billederne fra den aktuelle mappe. MyAlbum kan opdele en database i flere faneblade, hvilket giver overblik, men der er stadig en fane med alle billederne. Vi har ikke testet ydelsen med tusinder af billeder.

MyAlbum kan i øvrigt lave pauseskærme på baggrund af billederne i databasen, og man kan lave slideshows. Det er også muligt at lave HTML-sider med billederne. Man kan også installere eller programmere udvidelser til MyAlbum, og det er virkelig et stærkt kort for de erfarne brugere. MyAlbum understøtter Microsofts VBScript, JavaScript og Perl. Der findes også udvidelser, man kan downloade gratis. Det gælder for eksempel en udvidelse, der gør det muligt at scanne direkte ind i MyAlbum.

Alt i alt meget imponerende for et gratis program.

Skarphed

De fleste billedbehandlingsprogrammer som Photoshop, GIMP, Photo-Paint og Paint Shop Pro har indbyggede funktioner til at gøre billeder skarpere. Typisk er det filteret unsharp mask. Men der er alternativer. Vi har kigget på http://knm.homeip.net:8081/Public/SmarterSharpenX" TARGET="_blank">SmarterSharpenX, der er en udvidelse (plug-in), der virker med Photoshop og Paint Shop Pro. Det betyder også, at det ikke kan køre alene som program. Man skal altså have Photoshop eller et program, der kan bruge Photoshop plug-ins såsom Paint Shop Pro.

Programmet koster 35 dollar, men man kan prøve gratis. Den gratis version kan dog ikke bruges til noget seriøst, da den placerer et vandmærke i billederne. Prisen er i øvrigt lige steget. For bare en uge siden kostede programmet 15 dollar.

Konklusionen er rimelig klar. Der er langt flere muligheder i SmarterSharpenX end i de traditionelle værktøjer, og det giver mulighed for at gøre kanter og ikke støj skarpt. Den største fordel i dette værktøj er nemlig muligheden for at se selve masken - det der gøres skarpt. Det gøres i afkrydsningsfeltet "preview mask". Det er vist i billedet.

Det, der ikke røres er sort, og det, som gøres skarpere, er vist som hvidt eller gråt. Det kan godt være, at den almindelige unsharp mask i mange tilfælde giver lige så skarpe billeder som SmarterSharpenX, men den almindelige maske giver hverken kontrol over det - eller denne preview - altså visning af kanterne. Det alene er de 35 dollar værd.

Det største minus i programmet er det lille visnings-vindue. Man kan godt nok zoome ind og ud, men det ville have været rart, hvis hele program-vinduet og dermed også visnings-vinduet kunne gøres større. Programmet er også ganske langsomt sammenlignet med unsharp-mask, men det er til at leve med, hvis man samtidig ser på de fordele, man opnår.

Exif

Det gratis program ExifReader, der kan hentes på denne adresse, bør også være hos enhver fotoentusiast. Flere billedbehandlingsprogrammer kan vise de skjulte data i billeder. Det er data som hvilken lukkertid, der blev brugt, om flashen blev brugt, og så videre. Disse data kaldes Exif-data. Problemet er blot, at billederne rummer langt flere informationer, end standardprodukter som Photoshop viser.

Dette program er helt anderledes. Det trækker alle Exif-data ud - også en lang række ubrugelige data. Men så er der i hvert fald ikke skjult noget. Programmet viser ting som tidspunkt, dato, lukkertid, blænde, ISO, zoom-indstilling, flash, eksponeringskompensation, flashkompensation, JPEG kompression, lysmålemetode, makro, selvudløser, programindstilling, hvidbalance samt kameraets firmware. ExifReader kan også håndtere ukomprimerede typer som Canons RAW og Nikons NEF.

Der er desværre ikke en billedbrowser med, så man skal åbne billeder på gammeldags maner via åben-dialogen. Programmet kan vise billeder i rigtig størrelse, og når man ser Exif-data, får man også et miniature-billede.

ExifReader kan ikke ret meget, men det som det gør, gør det bedre end alle konkurrenterne, og så er det helt gratis og fylder mindre end en megabyte. Bemærk, at Windows XP faktisk også kan vise Exif-data, men igen viser dette styresystem langt færre informationer end ExifReader.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere