Artikel top billede

Elektronisk dims i bilen kan sende signal til alarmcentralen, hvis bilen kører galt.

Skal din bil have digital sikkerhedsautomatik eller ej?

Skal Danmark overhovedet med i det fælleseuropæiske projekt eCall, der kan redde menneskeliv? Der er argumenter både for og imod.

ECall får en elektronisk enhed i bilen til at sende signal til alarmcentralen via mobilnettet, hvis man kører galt. Det kan betyde forskellen mellem liv og død for cirka fem danskere om året, vurderer Ulykkes Analyse Gruppen, der er en enhed under Odense Universitetshospital.

Computerworld kunne i går afsløre, at Færdselsstyrelsen og en række andre styrelser og organisationer alligevel fraråder den danske regering at gå med i projektet.

Færdselsstyrelsen hæfter sig ved, at en række andre europæiske lande heller ikke er med i aftalen. Årsagen er, at eCall simpelthen er for dyrt i forhold til, hvor mange liv det kan redde.

Ofrenes familier vil være uenige

En kynisk holdning mener Dan Jørgensen, medlem af den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.

"Jeg tror ikke, ofrenes familier vil være enige i, at det er for dyrt," siger Dan Jørgensen.

"Det er bagstræberisk, at Danmark stadig ikke er med. Og det er uansvarligt, fordi der dør mennesker på de danske landeveje, som vi kunne redde," siger han.

Knap så skarpt udtrykker Anne E. Jensen, medlem af den liberale gruppe i Europa-Kommissionen, sig.

Hun havde også håbet, at Danmark ville gå fuldt med i samarbejdet, men hæfter sig ved, at det stadig tyder på, at Danmark vil indrette alarmcentralerne til eCall, selvom der ikke bliver noget krav om, at bilerne skal kunne bruge systemet.

"Jeg kunne godt forestille mig at eCall ligesom airbags bliver populært, fordi det giver en følelse af tryghed, og at det derfor ad frivillighedens vej gradvis bliver standard i nye biler," skriver hun i en mail til Computerworld.

Danmark er for lille til eCall

Hendes partifælles Karsten Nonbo (V), formand for færdselssikkerhedskommissionen, vil hverken erklære sig som tilhænger eller modstander af eCall, men han er dybt uenig med Dan Jørgensen i, at Danmark allerede burde være med.

"Vi har en lille geografisk størrelse, hvor du næsten ikke kan køre galt, uden der kommer et opkald, fordi der altid er vidner. Her har jeg ikke noget imod, at vi hænger lidt i bremsen og laver vores egen vurdering," siger han.

Færdselskommissionen har i sin handlingsplan vedtaget, at mulighederne i eCall skal vurderes. Alligevel forstår Karsten Nonbo godt Færdselsstyrelsens holdning om, at det måske er for dyrt, og han er "tilbøjelig til at give dem ret."

Hastighedsbegrænsninger er ikke sexede

Margrethe Auken er mere end tilbøjelig. Hun tilhører den grønne gruppe i Europa-Parlamentet, der som de eneste stemte imod projektet.

Hun bryder sig ikke om muligheden for, at biler, der bliver koblet til GPS-udstyr, kan overvåges. Desuden er hun kritisk over for ideen om at løse trafikproblemer med teknik i stedet for hastighedsbekæmpelse.

"Frankrig fik meget store resultater med nye hastighedsgrænser. Det fik vi også i Danmark, da vi indførte de almindelige hastighedsbegrænsninger. Det er elementær viden, men det er klart, at det ikke er lige så sexet som det tekniske fikumdik," siger Margrethe Auken.

Hendes vigtigste argument er dog – ligesom Færdselsstyrelsen – at prisen er for høj i forhold til udbyttet.

"Jeg ville gerne være med, hvis det kostede en slik," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere