Lene Espersen vil ikke ændre PET-procedurer

Justitsministeren har forståelse for, at Politiets Efterretningstjeneste først i løbet af sommeren ændrer procedurer for sikkerhedsgodkendelse af it-medarbejdere.

Medarbejderne skal beskyttes bedre, men justitsminister Lene Espersen vil ikke gribe ind, mens Politiets Efterretningstjeneste (PET) selv er ved at ændre sine procedurer.

Det er groft sagt konklusionen på de svar, som Lene Espersen i dag afleverede til Line Barfod (EL).

Sagen handler om den godkendelsesproces, som et større antal it- og telemedarbejdere skal igennem frem til september, hvor den nye logningsbekendtgørelse træder i kraft.

Medarbejderne skal nemlig være efterretningstjenestens kontaktpersoner i forhold til de mange loggede filer om danskerne.

Kritikken går på, at arbejdsgiverne skal lave en karakteristik af deres medarbejders "loyalitet, karakter, dømmekraft og pålidelighed" i selve oplysningsskemaet, og der kan de se, hvad deres medarbejdere har svaret om for eksempel privatøkonomi og eventuelle samlevere.

Har forståelse for PET

"Jeg har (…) forståelse for, at Politiets Efterretningstjeneste ikke her og nu – uden nærmere overvejelser af de modstående hensyn til at sikre det bedst mulige grundlag for at vurdere, om en medarbejder bør sikkerhedsgodkendes – kan imødekomme de ønsker, der er om ændring af den nuværende procedure," skriver Lene Espersen blandt andet.

Line Barfod er stærkt fortørnet over, at ministeren ikke straks stopper fremgangsmåden.

"PET forventer en løsning af problemet i løbet af sommeren. Men hvad taler vi om – juli, august eller september? Alt imens skal mange it-medarbejdere fortsat aflevere dybt fortrolige personoplysninger til arbejdsgiveren," skriver Line Barfod i en pressemeddelelse, hvor hun erklærer, at hun fortsat vil følge op på sagen.

Prosa har indtil videre bedt sine medlemmer om ikke at udfylde papirerne til en sikkerhedsgodkendelse. Justitsministeren skriver da også i svaret, at Politiets Efterretningstjeneste kun har modtaget cirka 70 ansøgninger indtil videre.

Justitsministeren ved ikke, hvor mange der i alt skal sikkerhedsgodkendes, men der har tidligere cirkuleret tal på op til 1.500.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere