Artikel top billede

EPJ-succes: Lad andre om det tekniske

Tema: Køb et standardprodukt, få andre til at lave ændringer i produktet og outsource it-driften. EPJ-organisationerne får tid til de vigtige diskussioner, når andre tager sig af teknikken, mener fynsk EPJ-chef.

19 mennesker arbejder fuldtids med elektroniske patientjournaler (EPJ) på Odense Universitetshospital. Af dem er kun souschef Jonas Knudsen teknisk uddannet.

"Hvis alt går op i ingeniørmæssige diskussioner, så kan man glemme EPJ. Så bliver det i stedet en diskussion om HP- eller IBM-servere, og om databasen skal være fra Oracle," siger han.

"Det gennemsyrer alle vores beslutninger, om et initiativ eller beslutning giver værdi for slutbrugerne – Det gør valget af servere ikke nødvendigvis."

Teknikken ud af huset

Derfor har Odense Universitetshospital fået sendt så meget af teknikken som muligt ud af huset, hvor de fleste andre sygehuse eller sygehusregioner bruger langt flere personaleressourcer på både udvikling og drift.

På Odense Universitetshospital er EPJ-systemet et svensk standardsystem kaldet Cosmic. WM-Data retter systemet til, og TDC Hosting sørger for servere og drift.

EPJ-sekretariatet på hospitalet bruger tiden på at finde ud af, hvordan EPJ bedst understøtter lægernes og sygeplejerskernes arbejde og stiller krav til WM-Data og TDC Hosting.

Hvordan de teknisk løser opgaven, blander afdelingen sig ikke meget i.

En succes trods problemer

Det har været problemer undervejs. Computerworld beskrev sidste år, hvordan systemet gennem flere måneder kæmpede med lange svartider.

Samtidig er systemet endnu kun i brug på tre afdelinger på Universitetshospitalet, hvor andre systemer dækker hele regioner.

Men Jonas Knudsen mener generelt, at det har været en fordel at vælge et standardsystem frem for selv at være involveret i udviklingsprojektet.

"Vi har en sikkerhed i, at her er der noget, der virker, selvom det ikke er lige så fleksibelt, som hvis vi havde bygget det fra bunden. Her er noget, vi kan rulle ud, som vi er sikre på, giver værdi," siger han.

Svenskerne tager børnesygdommene

Systemet bliver nemlig brugt af 50.000 brugere forskellige steder i verden, og Odense Universitetshospital ruller ikke nye versioner ud med det samme.

"Vi venter lige til, der er en del svenske kunder. Så tager de børnesygdommene," fortæller Jonas Knudsen.

Også opgraderingen til nye versioner forløber ifølge Jonas Knudsen ganske smertefrit. Odense Universitetshospital brugte blot seks timer på sin seneste opgradering.

Computerworld beskrev for nyligt, hvordan en opgradering i Region Midtjylland betød, at EPJ-systemet ikke kunne benyttes i en uge.

Standardsystemer er sjældne

Ulempen har været, at nogle ting i starten ikke har kunnet laves helt, som hospitalet ønskede. Hospitalet har dog efter snart tre års udvikling nået rigtig meget i forhold til skræddersyede skærmbilleder og integrationer til andre systemer. mener Jonas Knudsen.

Beslutninger i Region Syddanmark og i den nationale EPJ-organisation får sandsynligvis indflydelse på systemets fremtid.

Jonas Knudsen mener, at systemet sandsynligvis vil kunne imødekomme de nationale krav.

Region Nordjyllands EPJ baserer sig også på et standardsystem, nemlig CSC Clinical Suite, men derudover er alle andre danske systemer nærmest bygget fra bunden ifølge en rapport fra Deloitte Business Consulting.

Samme rapport anbefaler at bygge dansk EPJ på internationale standarder, så det fortsat er muligt at bruge internationale standardprogrammer, men også at eksportere de danske løsninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere