På en øde jysk landevej falder bilisten i søvn.
Bilen ryger med høj hastighed af vejen, og bilisten slynges ud ad bilen og lander bevidstløs på jorden.
Med det fælleseuropæiske eCall vil bilen selv sende signal til alarmcentralen via mobilnettet. Det kan betyde forskellen mellem liv og død for cirka fem danskere om året.
Brug pengene på selshuskere
Alligevel har Færdselsstyrelsen og en række andre styrelser og organisationer som Sundhedsstyrelsen, FDM og Teleindustrien lavet en udredning, hvor de fraråder Danmark at deltage i projektet.
"Vi har set med snævre danske briller på, om det er godt nok til prisen. Vurderingen er, at det er det ikke," siger Martin Hellung-Larsen, civilingeniør i Færdselsstyrelsens biltekniske afdeling.
I stedet vil det være økonomisk mere fornuftigt at bruge penge på for eksempel selehuskere, sorte bokse og alkolåse, der forhindrer berusede personer i at kunne starte bilen.
Undgår ikke at opgradere alarmcentraler
Problemet med teknologien er ikke så meget at opgradere mobilnettet og alarmcentralerne.
Ifølge et skøn fra EU vil det koste 400.000 euro – cirka tre millioner kroner - at opgradere alle otte danske alarmcentraler, og det ender Danmark sandsynligvis med at betale alligevel.
Til gengæld kan det ikke betale sig rent samfundsmæssigt at placere en sender til cirka 1.000 kroner i hver bil. Det bliver årligt 150 millioner kroner, hvis man regner med et salg på 150.000 solgte biler om året.
Vi vil altså reelt få et eCall-system, der kun kan benyttes af udlændinge og danskere, der køber biler i udlandet.
EU tror på projektet
Det er Europa-Kommissionens og Europa-Parlamentets mål, at alle biler i Europa bliver udstyret med eCall i 2010.
Indtil videre deltager Grækenland, Italien, Cypern, Litauen, Slovenenien, Finland, Sverige, Schweiz, Norge og Island i eCall-projektet. I denne måned tilsluttede Tyskland og Østrig sig også.
I den forbindelse sagde den europæiske it-kommissær Viviane Reding:
"Når sikkerheden for vores borgere er i fare, skal hverken industri eller det offentlige vige udenom deres ansvar."
Den endelige beslutning om Danmarks deltagelse skal træffes af politikerne.