Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Statsrevisorer langer ud efter dansk e-arkiv

Statsrevisorerne er bekymrede over, at man ikke har kunnet opdatere den danske kunstsamling de seneste fem år.

Du leder forgæves efter et kunstværk på hjemmesiden Kunst Indeks Danmark, hvis det først er blevet købt af et dansk museum i de seneste fem år.

I 2002 overtog Kulturarvsstyrelsen hjemmesiden efter Statens Museum for Kunst, og siden da har det ikke været muligt for museerne at opdatere deres samlinger.

Det finder Statsrevisorerne "bekymrende" efter, de har læst om problemet i en rapport fra Rigsrevisionen. Statsrevisorerne er valgt af Folketinget og tæller blandt andre Mogens Lykketoft (S) og Helge Adam Møller (K).

Kritik bygger på for høje forventninger

Henrik Jarl Hansen, kontorchef i Kulturarvsstyrelsen, mener, at statsrevisorerne har haft for store forventninger til, hvor hurtigt det ville tage at indføre det nye system.

Rigsrevisionen hæfter sig ellers ved, at Kulturarvsstyrelsen i 2004 regnede med, at det nye system "kunne foreligge færdig ved udgangen af 2005."

"Man kan godt sige, at vi har fået den færdiggjort lidt senere end forventet fra starten, men Kunst Indeks Danmark har jo været der hele tiden. Det er kun den nye version, der er blevet en smule forsinket," forsvarer Henrik Jarl Hansen sig.

Den nye version af Kunst Indeks Danmark er lige nu i testfasen og forventes nu klar inden for et par uger.

Har måttet prioritere

De fem år er blevet brugt til en helt ny hjemmeside med nyt design, nye søgefunktioner og hvor kunstværkerne bliver bedre præsenteret – blandt andet med større brug af billeder.

På grund af ophavsretsproblemer vil billederne dog kun være i 250 pixels x 250 pixels.

Samtidig har museerne fået et system, Regin, der automatisk kan uploade kunstoplysningerne til registret.

Derfor skulle de sidste fem års kunsthistorie relativt hurtigt kunne opdateres, når systemet kommer i brug.

Henrik Jarl Hansen ville gerne have gennemført det nye indeks med hjemmeside hurtigere, men han synes ikke, det er et større problem, da man stadig har kunnet søge i de gamle kunstværker.

Perioden på fem år for et nyt system skyldes ifølge Henrik Jarl Hansen, at Kulturarvsstyrelsen overtog en række registre i starten af årtusindet fra museer og andre styrelser.

Styrelsen har skullet opgradere de fleste og har derfor måttet prioritere i opgaverne indtil da.

Også problemer med andet register

Rigsrevisionens rapport afslører også, at en række museer ikke er på et andet register for den danske kulturhistorie, "Museernes Samlinger".

Det er et lovkrav at indberette central, men Kulturarvsstyrelsen kan ikke tvinge selvejende museer med, da de selv bestemmer tempoet for registreringen.

Henrik Jarl Hansen oplyser, at arbejdet med begge registre nogenlunde har fulgt budgetterne.

"Set fra vores side går det godt," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere