Ledninger, stikkontakter og mobiltelefoner, der løber tør for strøm kan snart være fortid.
Forskere fra amerikanske Massachusetts Institute of Technology, MIT, har nemlig taget et gevaldigt skridt mod at gøre trådløs elektricitet til en reel mulighed.
I magasinet Science har de præsenteret en ny teknologi, der kan bruges til at oplade oplade enheder som bærbare computere, mobiltelefoner og musikafspillere uden brug af ledninger.
Mere forskning nødvendig
Teknologien, der har fået navnet WiTricity, lever i bedste velgående i laboratorier, men behøver stadig en del forbedringer, før den er klar til at blive sendt på markedet.
Men der er gode chancer for at det kan ske, vurderer professor i fysik ved MIT Marin Soljacic.
"Processen er nem at genskabe, og vi kan bare gå ind i laboratoriet og gøre det, når vi har lyst," siger han til avisen International Herald Tribune.
Indtil videre er det lykkes forskerne at få en elektrisk pære til at lyse uden at være forbundet til elnettet.
Meget energi spildes
Endnu virker den nye teknologi kun med 40-45 procents effektivitet, hvilket vil sige, at op til 60 procent af den eletricitet, der bliver udsendt fra baseenheden, aldrig når frem til elpæren.
Det energispild skal sænkes til omkring 20 procent, før WiTricity er på højde med den teknologi, vi i dag bruger til at oplade batterier, vurderer Marin Soljacic.
Samtidig skal rækkevidden øges, sådan at enheder kan oplades helt op til fem meter fra basestationen. I dag er rækkevidden cirka to meter.
De første tests med WiTricity viser, at den trådløse elektricitet ikke er farlig for mennesker, ligesom mobiltelefoner, kreditkort og andre elektriske apparater heller ikke lader til at tage skade af WiTricity.