Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

PET: Arbejdsgivere bør se ansattes hemmeligheder

PET vil gerne have arbejdsgiverne til at kigge oplysningerne i it-ansattes sikkerhedsgodkendelser igennem. Direktør for Telekommunikationsindustrien Ib Tolstrup har ellers opfordret arbejdsgiverne til at springe oplysningerne over.

PET og Ib Tolstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien, er tydeligt uenige om, hvor mange oplysninger en arbejdsgiver behøver at se, når en medarbejder skal sikkerhedsgodkendes.

Ib Tolstrup har både i Computerworld og i andre medier sagt, at arbejdsgiverne blot kan springe medarbejdernes personlige oplysninger over, når de skal lave en karakteristik af deres medarbejders "loyalitet, karakter, dømmekraft og pålidelighed" i selve oplysningsskemaet.

Ib Tolstrups beskrivelse passer dog dårligt overens med et brev, som PET har sendt til fagforbundet Prosa.

"Det er Politiets Efterretningstjenestes opfattelse, at arbejdsgiveren til brug for denne vurdering har behov for at kunne gøre sig bekendt med de oplysninger, som medarbejderen selv har påført oplysningsskemaet," står der i brevet, som Computerworld er i besiddelse af.

Også praktiske problemer

Ib Tolstrup erkender, at PET og Telekommunikationsindustrien er uenige om, hvor mange oplysninger arbejdsgiveren behøver.

Han mener dog fortsat ikke, at arbejdsgiverne behøver at kigge på arbejdstagerens oplysninger.

"Skemaet er udformet på baggrund af PET's ønsker. De mener, vi har brug for de oplysninger. Det mener vi ikke," siger Ib Tolstrup.

Desuden kan der være rent praktiske problemer med at slippe for at se de private oplysninger.

På side fem skal medarbejderen for eksempel skrive, om de er optaget i RKI og eventuelt har fået gældssanering i feltet lige over arbejdsgiverens vurdering.

Op til 1.500 bliver ramt

Sagen er lige nu ekstra aktuel, da adskillige it – og teleansatte skal sikkerhedsgodkendes som led i regeringens logningsbekendtgørelse.

PET – politiet efterretningstjeneste – skal nemlig sikkerhedsgodkende et større antal it- og telemedarbejdere, som bliver tjenestens kontaktpersoner i forhold til de mange loggede filer om danskerne.

Der har tidligere cirkuleret et tal på 1.500 medarbejdere, men det betegner direktør for Telekommunikationsindustrien Ib Tolstrup som "worst case".

Nye procedurer til sommer

Ifølge logningsbekendtgørelsen skal internet- og teleudbydere gemme oplysninger om dansker internet- og teletrafik.

Og PET skal være sikker på, at ingen finder ud af, hvem den søger oplysninger om.

PET har ikke direkte villet forholde sig til uenigheden med Telekommunikationsindustrien, men Jakob Scharf, chef for PET, har givet følgende udtalelse via sin pressemedarbejder:

”Som jeg tidligere har tilkendegivet, er PET i gang med at revidere procedurerne for sikkerhedsgodkendelse, og jeg forventer, at vi i løbet af sommeren er klar med nye procedurer.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere