Kommunerne skal se danskernes lønoplysninger

Skat indfører et nyt indkomstregister, hvor oplysninger om danskernes løn og offentlige ydelser bliver gemt. Også kommunerne får adgang til registret.

Hvor meget var det nu, jeg tjente i løn inklusive feriepenge sidste år? Og hvad fik jeg de to måneder, jeg var arbejdsløs?

Det kan tage tid at udfylde ansøgninger om for eksempel boligsikring eller friplads i dagtilbud, for der bliver ofte krævet detaljerede lønoplysninger.

Men det skal Skats nye indkomstregister gerne hjælpe på. Indkomstregistret er en del af det projekt, der også betyder, at danskernes skattekort bliver digitale.

Loven giver knaster

Kommunerne får adgang til det nye register med de fleste danskeres indkomstoplysninger fra den 1. januar 2008, og en lov forpligter kommunerne til at bruge oplysningerne.

"Vi er i gang med at se på, hvilke knaster der er, for at vi kan få en optimal udnyttelse af systemet," fortæller Pernille Jørgensen, der er projektleder for e-indkomstprojektet i KL – det tidligere Kommunernes Landsforening.

Knasterne handler om, at kommunerne i nogle tilfælde spørger om oplysninger, der ikke vil være en del af registret. Det er også et problem i de tilfælde, hvor kommuner spørger om aktuel indkomst, da et register naturligt virker bagudrettet.

KL og Økonomistyrelsen undersøger sammen disse knaster og vil forsøge at ændre love og regler, hvis de står i vejen for digitaliseringen.

KMD i gang på to fronter

Derefter vil styrelsen og kommuneforeningen lave materiale til kommunerne, der fortæller, hvordan kommunerne lettest udnytter registret, og hvilke krav de skal stille til it-leverandørerne.

Som kommunernes største leverandør giver registret sved på panden hos KMD. KMD er involveret i projektet på to fronter.

På den ene side skal KMD's systemer levere månedlige oplysninger til registret om løn og flere sociale ydelser.

På den anden side står KMD også for mange af de systemer, der skal trække oplysningerne.

"Udfordringen er, at der anvendes meget forskellige indkomstgrundlag," siger John Holck, produktmarkedschef for KMD.

Han forklarer dog, at KMD grundlæggende har styr på projektet, og at det nu blot er "hårdt arbejde" frem til oktober, hvor KMD's systemer går i pilottest.

Mulige millionbesparelser

KL fortæller, at der først regnes med besparelser på længere sigt. Økonomistyrelsen har i en forundersøgelse udregnet en besparelse på 180 millioner kroner ifølge KMD Magasinet.

Besparelsespotentialet har efterfølgende vist sig at være væsentligt lavere.

Pernille Jørgensen fra KL mener i øvrigt ikke, at der er nogle problemer i, at forholdsvis mange myndigheder får adgang til et centralt register.

"Kommunerne må kun anvende registret, hvis de har hjemmel til det – altså at der står i loven, at de må bruge det," forklarer hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere