Frederiksberg Kommune har brugt nok penge på elektroniske valgkort, elektroniske valgbøger og elektroniske valg til blandt andet ældreråd.
Nu må staten hjælpe til med penge til næste skridt – elektroniske stemmebokse ved næste kommunalvalg, som åbner for, at vælgerne kan sætte deres kryds digitalt, men stadig på valgstedet.
Sådan lyder det fra Frederiksberg Kommunes borgmester, Mads Lebech (K), der i sidste uge sendte en ansøgning til indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og videnskabsminister Helge Sander (V).
"Nu må ministerierne og staten på banen, så vi ved, hvad vej vinden blæser: Vil I arbejde med os, eller vil I bede os om at holde op?" siger Mads Lebech, der dog afviser at give op, hvis ministerierne giver et nej til ansøgningen
I sidste uge gav it-ordførerne fra Socialdemokraterne og Venstre deres støtte til elektroniske stemmebokse, men ville ikke love penge til projektet.
De to ministre har endnu ikke udtalt sig om ansøgningen.
Føler stærkt for e-valg
Frederiksberg Kommune er en af frontløberne inden for digitalisering af valghandlingen.
Blandt andet har kommunen eksperimenteret med elektroniske valgbøger, hvor vælgerne var registreret digitalt i stedet for, at navnene stod på en lang papirliste. Det medførte meget kortere køer på valgdagen.
"Alle vores erfaringer er positive. Vi har også været ovre og følge det estiske valg. Det er noget, vi føler meget stærkt for på Frederiksberg," siger Mads Lebech.
De nuværende projekter er blevet gennemført med en stor del kommunale penge fra Frederiksberg og dens samarbejdskommuner.
Til det næste skridt – elektroniske stemmebokse – vil Frederiksberg gerne stadig være pilotkommune, men nu må staten også spæde til, lyder det fra borgmesteren.
Mads Lebech ser især store fordele, når det handler om at løfte valgdeltagelsen og at afholde mere sikre valg, hvor man ikke i samme grad risikerer menneskelige fejl.
På længere sigt håber Mads Lebech på internetvalg til danske kommunalbestyrelser og byråd.