Væksten falder for verdens chipproducenter

Producenter af computerchips vil klare sig dårligere i år end hidtil forventet, spår analysefirmaet Gartner. Vækstprognoser nedjusteres til 5,1 procent.

Et sløjt første kvartal har ramt chipbranchen hårdere end ventet.

Væksten faldt med 12,5 procent sammenlignet med forrige kvartal.

Selv om branchen går bedre tider i møde, kan man ifølge Gartners rapport forvente et langt værre resultat end sidste års samlede markedsvækst på 16,7 procent.

Til næste år vil chipleverandørerne opleve større fremgang, spår analysefirmaet uden dog at gå i detaljer.

Indkøbstempo drosles ned

Nedgangen i årets første kvartal er ikke atypisk for sæsonen.

Forbrugerne har det med at sætte indkøbstempoet ned i årets tre første måneder, og det påvirker sædvanligvis salget af en række elektronikartikler negativt.

Herudover har chipproducenterne stået i en situation, hvor markedet var oversvømmet af chips.

Det har fået mange virksomheder til at bestille færre produkter.

Chipleverancer fra producenterne faldt med omkring 3,8 procent i første kvartal, mens gennemsnitlige salgspriser faldt med godt ni procent, skriver Gartner.

Færre af de avancerede chips, som styrer de højere priser, kom på virksomhedernes ordrelister i årets første tre måneder.

Markedsanalytikerne fra Gartner mener, at det slunkne kvartal var en bundrekord for branchen. Og langt de fleste producenter er enige.

Værste kvartal i to år

Verdens største chipproducent, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), havde i årets første tre måneder sit værste kvartal i to år.

Men ifølge selskabet skrabede hele chipindustrien bunden i dette kvartal og situationen vil kun forbedres i løbet af året, da efterspørgslen atter er på vej op, og overudbudet af chip på markedet er ved at aftage.

TSMC’s rivaler fra United Microelectronics Corp. (UMC) er enige i at betegne kvartalet som årets lavpunkt.

”I kølvandet på to kvartaler i træk med faldende salgstal, anslår vi, at hovedmarkedet vil vokse med 11,9 procent i årets andet kvartal. Det skyldes navnlig fyldte lagre og et bedre prismiljø”, skriver Gartner og tilføjer, at det er kommunikationssegmentet, der fører an i den positive udvikling, mens efterspørgslen på forbrugerelektronik er på vej op.

Oversat af Pola Rojan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere