Artikel top billede

Ifølge nationalbankdirektør Torben Nielsen er banken for lille til at drifte egne it-systemer.

Nationalbanken outsourcer al it-service

Danmarks Nationalbank klar til at udbyde driften af bankens interne it systemer. Banken vil i løbet af få uger være klar med en prækvalificeringsrunde.

Nationalbanken er på trapperne med et EU-udbud, der omfatter serviceopgaver for et væsentligt millionbeløb om året.

Udbuddet kommer som en konsekvens af, at Nationalbanken som organisation ikke har en størrelse, der internt kan skabe kritisk masse på it området.

Den konklusion har bankens ledelse draget efter lang tids overvejelse og diskussioner.

Svært at fastholde specialister

”Vi har ikke kritisk masse til at opretholde specialist-viden internt. Og ansætter vi en specialist udefra, er vedkommende ikke længere specialist efter et halvt år, fordi udviklingen går så stærkt,” siger nationalbankdirektør Torben Nielsen om årsagen til udbuddet.

Konkret omfatter udbuddet drift og servicering af Nationalbankens serverpark, der kører på en ren Microsoft-platform.

Med et hav af forskellige applikationer, der skal serviceres, bliver kompetencerne hos it-afdelingens nuværende 30 ansatte smurt for tyndt ud, og det går ud over kvaliteten i ydelserne over for bankens 550 interne brugere og de eksterne brugere.

20 ansatte får ny arbejdsgiver

”Vi får en situation, hvor hverken brugerne eller institutionen er helt tilfreds. Og vi kan se, at kravene for flere og flere specialister vil stige,” siger Torben Nielsen.

Han understreger, at banken har taget en generel beslutning om, at man ikke udvider medarbejderstaben - heller ikke på it området.

Derfor er det heller ikke en mulighed at øge bemandingen.

Tværtimod overgår 20 af Nationalbankens it-medarbejdere efter nærmere aftale til den virksomhed, der vinder udbuddet.

Tilbage bliver en it-arbejdsstyrke på op mod 10 personer, der først og fremmest skal varetage den overordnede styring af bankens it, indkøbsfunktionen og sikre, at leverandørens ydelse lever op til kontrakten.

Det nye udbud betyder reelt, at kernen i det danske finansielle system – Nationalbanken - bliver drevet af leverandører udefra.

I forvejen kører alle Nationalbankens bogføringstransaktioner med de danske finansielle institutioner – banker, sparekasser, realkreditinstitutter – på en mainframe hos Bankernes EDB Central (BEC).

Sikkerhed i højsædet

Den vigtigere rolle som anker for det finansielle system betyder, at der er særlige krav til bankens it leverandører, hvor især sikkerhed er i højsædet.

Og samtlige interne systemer er vurderet ud fra hvor kritiske de er i forhold til oppetider, svartider med mere. Det hele er så skrevet ind i serviceaftaler mellem bankens forskellige afdelinger og it afdelingen.

”De serviceaftaler skal også gælde fremover, og dem skal en kommende leverandør udefra honorere,” siger Torben Nielsen.

Læs et større interview med nationalbankdirektør Torben Nielsen i Computerworlds trykte udgave på fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere