Koldt vand i blodet: WiFi-stråler er ganske harmløse

WiFi-stråler er ikke skadelige for mennesker, fastslår IT- og Telestyrelsen. Engelske forskere er dog ikke helt enige, og pointerer, at børn skal passe på.

Hvis du går og frygter for, at de stadigt flere trådløse netværk i byerne kan have en skadelig virkning på din krop, så kan du godt pakke sølvpapirshjelmen sammen igen.

For strålingen fra et WiFi-hotspot, som man kan bruge til sin trådløse internetforbindelse, svarer til den stråling, man bliver udsat for, når man laver popcorn i sin nye mikrobølgeovn.

Det fastslår teknisk ekspert Henry Galle Stech fra IT- og Telestyrelsen, der forklarer, at WiFi-netværk er ganske harmløse – også selvom der er mange i samme ejendom.

"Der hvor jeg bor er der omkring 12 WiFi-netværk, men det er helt uden betydning for sundhedsrisikoen. Man kan rent faktisk tage rundt om en WiFi-antenne uden der vil være nogen fare," siger han.

IT- og Telestyrelsen har udarbejdet risici-analyser vedrørende WiFi-strålingens skadelige virkninger sammen med Sundhedsstyrelsen. Og sammen fastslår de, at mennesker ikke tager skade af strålerne.

For at strålingen skal have en effekt, forklarer Henry Galle Stech, så skal man sidde i midten af en rundkreds med mange tusinde WiFi-antenner.

"Og det må siges at være en meget usandsynlig situation," siger han.

Englændere opnår samme resultater

Den britiske sundhedsstyrelse har tidligere forklaret, at man blive udsat for stråling, der svarer til et 20 minutters mobilopkald, hvis man sidder lige ved et WiFI-hotspot i et år.

Også en ny undersøgelse fra England påviser, at WiFi-stråler ikke er farlige.

Undersøgelsen blev foretaget efter en BBC-udsendelse, der påviste, at strålingsniveauet i en skole var tre gange så højt som niveauet lige ved en mobiltelefon-mast.

Samtidigt var målingerne dog 600 gange lavere end den engelske grænse for stråling.

Uenighed om faren ved strålingen

Bestyrelsesformand for den engelske sundhedsstyrelse, Sir William Stewart, har tidligere bedyret, at der var reelle sundhedsrisici forbundet med mobiltelefoner og WiFi.

Hans udsagn mødes med kolde skuldre i andre dele af forskningsmiljøet, hvor der dog kommer små indrømmelser om skadelige langtidsvirkninger.

"WiFI udsætter os ikke for stråling i særlig høj grad, og transmissionen foregår ved lav energi og oftest med en vis distance fra kroppen. Men strålingen kan dog komme nær kroppen, når man eksempelvis sidder med en laptop i skødet," siger bestyrelsesformand og professor Lawrie Challis for Mobil Telekommunikation og Sundhedsundersøgelser til BBC.

Derfor påpeger han, at lige som mange børn opfordres til ikke at tale for længe i mobiltelefon, så skal børn også tilskyndes til at stille den bærbare på bordet, hvis de skal være online i længere tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere