Computerworld News Service: Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, siger, at han er overbevist om, at EU og USA kan nå til enighed om nogle retningslinjer for håndteringen af fortrolige oplysninger om europæiske borgere, der flyver til USA.
Flyselskaber, der flyver på tværs af Atlanten til USA, skal, ifølge en foreløbig aftale, udlevere passager-informationer til de amerikanske myndigheder. Aftalen er et forsøg på at bygge bro mellem EU’s strenge persondatalovgivning og USA strenge antiterrorlovgivning.
Uden en fælles aftale, risikerer europæiske flyselskaber enten at blive sagsøgt i Europa eller at miste deres landingstilladelse i USA.
Den midlertidige aftale udløber i slutningen af juli og skal erstattes inden da.
Mange europæiske parlamentarikere er modstandere af ideen om at dele informationer med europæiske borgere med udenforstående.
Der er tale om en liste på 34 oplysninger om hver eneste europæer, der lander eller mellemlander i USA, og blandt disse oplysninger er kreditkort-oplysninger og oplysninger om, hvor og hvordan flybilletten er blevet købt.
"Lige nu forsøger vi at klargøre de sidste uoverensstemmelser med amerikanerne, men det er primært formaliteter, vi arbejder på," siger Franco Frattini og tilføjer, at han er "sikker på, at vi finder frem til en aftale der er acceptabel for begge parter.”
Den amerikanske sikkerhedsminister for indland, Michael Chertoff, forsøger i Bruxelles, at overtale de skeptiske europæere om det strengt nødvendige i adgangen til de personlige data.
Michael Chertoff siger i en fælles pressekonference med Franco Frattini, at både europæernes og amerikanernes sikkerhed bliver varetaget bedre, hvis de pågældende informationer bliver delt.
Han anerkender, at der stadig er nogle juridiske forhindringer, men holder fast på, at ”vi er alle sikrere, hvis vi kan fungere i en verden, hvor informationer bruges på en intelligent måde, til fokuseret at vurdere hvem der er en trussel, og hvem der ikke er.”
Mange europæere føler sig ikke overbevist af Michael Chertoff.
Tysklands minister for europæiske anliggender, Guenther Gloser, advarede i januar om, at forhandlingerne med USA kan blive meget indviklede. Tyskland har formandskabet for EU indtil slutningen af juni.
Europa Parlamentet har forsøgt at undvige USA's krav helt fra starten af.
Parlamentet var imod den oprindelige aftale om at dele data, der blev vedtaget i 2004 og bragte sagen for EU-domstolen.
Domstolen var enig med Parlamentet og vurderede at den første aftale var ulovlig. Kendelsen tvang EU og USA til at udforme den midlertidige aftale, der gælder nu.
Michael Chertoff siger, at USA ikke forlanger mere end de 34 oplysninger, men han insisterer på, at de data skal deles med amerikanske efterretningstjenester som CIA og FBI, foruden tolderne.
Amerikanerne vil desuden have lov til at opbevare de data i 40 år.
Oversat af Ditte Thøgersen