Det er slemt at piratkopiere, men det er også slemt at lyve om følgerne af piratkopiering.
Ifølge en frisk rapport fra OECD (Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling) overdriver de store pirat-jægerorganisationer i stor stil de økonomiske konsekvenser af den udbredte ulovlige kopiering af software.
Financial Times har fået fingre i rapportens konklusioner, og de slår fast, at piratkopiering i 2005 kostede producenterne cirka 1.100 milliard kroner, hvilket kun er en tredjedel af de 3.300 milliarder, som blandt andet musik- og filmbranchens lobbygrupper estimerer.
Med alarmerende hast
Samtidig lægger OECD ikke skjul på, at piratkopiering af software, film og musik verden over, men især i Asien, vokser med alarmerende hastighed.
OECD-rapporten omfatter ikke internetbaseret handel. Samtidig anerkender OECD, at rapporten er "politisk ømtålelig," og der gik også kun et par dage efter offentliggørelsen af artiklen i Financial Times, før en talsmand fra OECD tog til genmæle og forklarede, at "sådan var det jo heller ikke ment…"
Finansavisen The Economist har tidligere sat spørgsmålstegn ved, hvordan antipiratorganisationen BSA (Business Software Alliance) opgør de astronomiske tab, som BSA hævder softwareproducenterne lider på grund af ulovlig kopiering.
Et hårrejsende tab
Ifølge BSA var op til 35 procent af al pc-software, der blev installeret på pc'er verden over i 2004 piratkopier. Resultatet var ifølge BSA et hårrejsende tab på mere end 180 milliarder kroner til softwareproducenterne.
I dag, få år senere, er de store beløb allerede mangedoblet.
Disse ufattelig store summer bliver ofte citeret i regeringsrapporter og bruges til at retfærdiggøre strenge straffe for piratkopivirksomhed.
For eksempel diskuterede den tyske kansler Angela Merkel og repræsentanter fra de store industrinationer - G8-landene - emnet på et møde i Berlin i sidste uge.
På G8-landenes agenda
Tyskland har sat emnet, bekæmpelse af priatkopiering, på dagsordenen til næste måneds G8 topmøde, der holdes i et af de baltiske lande.
The Economist mener ikke, at BSA's opgørelser holder vand. Avisen skriver i en tidligere artikel:
"BSA's tal baserer sig på stikprøver, der ikke nødvendigvis er repræsentative, antagelser omkring mængden af software på de enkelte pc'er og, i nogle lande, rent gætværk i stedet for fakta. Derudover præsenteres tallene i overdrevet form af BSA og analysehuset IDC (der hjælper BSA med at samle materiale)."
Avisen kritiserer også stærkt, at BSA og IDC går ud fra, at hvert eneste stykke piratkopieret software er et omsætningstab for softwareproducenterne.
Kan øge salget
Ifølge The Economist viser undersøgelser, at i nogle tilfælde øger piratkopiering salget af software ved at introducere produkter til brugere, der ellers ikke ville være blevet betalende kunder.
Faktisk stod Microsofts medstifter og ejer Bill Gates frem i 1990'erne med udtalelser om, at piratkopieringen i Kina var en god ting, fordi når først landet blev afhængigt, så skulle softwaregiganten nok finde en måde at score kassen - også hos de piratkopierende kinesere.
Det er mange år siden, og Bill Gates har siden holdt en lav profil omkring det emne.