Virksomhederne tager i stigende grad open source software til sig.
Samtidig har open source løsninger efterhånden nået en grad af modenhed, der betyder, at open source ofte anvendes i virksomhedernes såkaldte forretningskritiske systemer.
Det er tilfældet i halvdelen af de virksomheder, der bruger open source.
Dog er tre ud af fire virksomheder bekymret over manglende supportmuligheder på open source løsninger, og over halvdelen af virksomhederne er usikre på, om løsninger baseret på open source software nu også er gode og sikre nok.
Men fordelene er også til at få øje på. F.eks. ser 60 procent af virksomhederne potentielt store besparelser ved open source.
Og hele 80 procent ser store fordele ved færre restriktioner i anvendelse og ingen leverandørbindinger ved anvendelse af open source software.
Det er Forrester Consulting, der for Unisys har spurgt 486 amerikanske og europæiske virksomheder om deres brug af open source.
Selv om undersøgelsen ikke direkte kan overføres til danske forhold er vurderingen, at open source også trænger dybere ind i danske virksomheder.
”Der er ingen tvivl om, at open source er kommet for at blive og at der kommer mere af det i virksomhederne,” siger Peter Schleidt, CIO i Danske Bank.
Peter Schleidt samtidig formand for Dansk ITs fagråd for IT Governance og Management.
Store leverandører trækker
Han peger på, at open source blandt andet breder sig, fordi mange af de store etablerede it leverandører af betalt software i dag går i retning af open source og gratis produkter som led i en omlægning af deres forretningsmodel.
Pengene skal tjenes på service, ikke produkter.
”Hvis du som leverandør af betalt software kan få en større markedsandel vil at produkterne gratis og i stedet satse på at indgå serviceaftaler med kunderne, kan det jo godt vise sig at være en god forretning,” siger Peter Schleidt.
Derfor er det væsentligt, at man som virksomhed har et stærkt fokus på de totale omkostninger (TCO) ved et stykke software – købesoftware som open source.
I Danske Bank har man eksempelvis erstattet betalingssystemer fra Unix med open source systemet Linux som den platform, banken kører finansielle informations- og handelssystemer fra Reuters.
Ledelsesmæssige udfordringer
Brug af open source i virksomhederne medfører samtidig en stribe ledelsesmæssige udfordringer.
For det første skal man gøre sig det helt klart, hvad man vil bruge open source til.
Og for det andet kan der opstå vanskelige rettighedsspørgsmål, når man begynder at kombinere open source software og betalt software.
F.eks. anvender Danske Bank software, hvor halvdelen stammer fra købesoftware og halvdelen stammer open source software.
”Kan vi så bare uden videre sende den software videre til Finland (Sampo Bank, som Danske Bank har opkøbt, red.) Der er en række ophavsretsspørgsmål man er nødt til at få styr på,” siger Peter Schleidt, der påpeger, at spørgsmålet er meget aktuelt for de virksomheder, der videresælger egenudviklet software, der er opstået som en hybrid.
I Forresters undersøgelse svarer 43 procent af virksomheder, at spørgsmålet om intellektuel ejendomsret er en bekymring ved brug af open source software, mens de 57 procent ikke ser nogen problemer.