Ombudsmand beskytter hemmeligt it-sikkerhedsfirma

Folketingets Ombudsmand afviser, at Statsministeriet bør røbe navnet på sit hemmelige it-sikkerhedsfirma. Dermed får de ansatte i sikkerhedsfirmaet ikke mulighed for at søge erstatning for at have været underlagt en jobkartel-aftale.

Statsministeriet må gerne hemmeligholde navnet på sit it-sikkerhedsfirma.

Sådan lyder en afgørelse fra Folketingets Ombudsmand.

"Jeg har ikke fundet grundlag for at kritisere, at Statsministeriet gav afslag på aktindsigt i navnet på den i sagen omhandlende it-virksomhed," skriver han.

Computerworld søgte aktindsigt i, hvilke virksomheder Statsministeriet havde indgået jobkartel-aftaler med.

Men Statsministeriet vil ikke røbe navnet på firmaet, da det vurderer, at ministeriets it-sikkerhed ville blive svækket ved at offentliggøre navnet.

Ekspert taler imod

Det har teknisk direktør Henrik Falkenthrods fra it-sikkerhedsfirmaet FortConsult ellers tidligere blankt afvist.

"Ud fra et fagligt synspunkt er det ikke sagligt at hemmeligholde navnet på grund af it-sikkerheden – tværtimod," siger Henrik Falkenthrods.

Han mener, at det virker præventivt og ligefrem styrker sikkerheden, at potentielle ”ballademagere” kender navnet på it-sikkerhedsfirmaet.

Om den vurdering er korrekt, kan Folketingets Ombudsmand ikke afgøre.

Faktisk erkender han blankt, at han ingen fagkundskab har inden for it-sikkerhed, men udelukkende bygger sin afgørelse på, at der ikke er væsentlige grunde til at offentliggøre navnet.

Afskærer ansatte fra retssager

Det er fagforeningen Prosa imidlertid dybt uenig i, fordi et ukendt antal medarbejdere hos it-firmaet, der har været underlagt det hemmelige jobkartel, dermed aldrig får mulighed for at søge erstatning.

"Det er jo vanvittigt. Staten er med til at binde medarbejdere ulovligt, i øvrigt imod deres egne regler, og nu får de så lov til at afskære medarbejdere fra firmaet i at søge erstatning," siger leder af juridisk afdeling Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

Prosa kører i øjeblikket en retssag imod IBM for Claus Bobjerg Juul, der ligeledes var underlagt en jobkartel-aftale.

Han kræver 180.000 kroner i erstatning.

"Ombudsmandens afgørelse viser bare, hvad vi er oppe imod i denne sag. Vi skal dokumentere omfanget, men hverken virksomheder eller statsministeren vil hjælpe med det," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere