Ombudsmand beskytter hemmeligt it-sikkerhedsfirma

Folketingets Ombudsmand afviser, at Statsministeriet bør røbe navnet på sit hemmelige it-sikkerhedsfirma. Dermed får de ansatte i sikkerhedsfirmaet ikke mulighed for at søge erstatning for at have været underlagt en jobkartel-aftale.

Statsministeriet må gerne hemmeligholde navnet på sit it-sikkerhedsfirma.

Sådan lyder en afgørelse fra Folketingets Ombudsmand.

"Jeg har ikke fundet grundlag for at kritisere, at Statsministeriet gav afslag på aktindsigt i navnet på den i sagen omhandlende it-virksomhed," skriver han.

Computerworld søgte aktindsigt i, hvilke virksomheder Statsministeriet havde indgået jobkartel-aftaler med.

Men Statsministeriet vil ikke røbe navnet på firmaet, da det vurderer, at ministeriets it-sikkerhed ville blive svækket ved at offentliggøre navnet.

Ekspert taler imod

Det har teknisk direktør Henrik Falkenthrods fra it-sikkerhedsfirmaet FortConsult ellers tidligere blankt afvist.

"Ud fra et fagligt synspunkt er det ikke sagligt at hemmeligholde navnet på grund af it-sikkerheden – tværtimod," siger Henrik Falkenthrods.

Han mener, at det virker præventivt og ligefrem styrker sikkerheden, at potentielle ”ballademagere” kender navnet på it-sikkerhedsfirmaet.

Om den vurdering er korrekt, kan Folketingets Ombudsmand ikke afgøre.

Faktisk erkender han blankt, at han ingen fagkundskab har inden for it-sikkerhed, men udelukkende bygger sin afgørelse på, at der ikke er væsentlige grunde til at offentliggøre navnet.

Afskærer ansatte fra retssager

Det er fagforeningen Prosa imidlertid dybt uenig i, fordi et ukendt antal medarbejdere hos it-firmaet, der har været underlagt det hemmelige jobkartel, dermed aldrig får mulighed for at søge erstatning.

"Det er jo vanvittigt. Staten er med til at binde medarbejdere ulovligt, i øvrigt imod deres egne regler, og nu får de så lov til at afskære medarbejdere fra firmaet i at søge erstatning," siger leder af juridisk afdeling Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

Prosa kører i øjeblikket en retssag imod IBM for Claus Bobjerg Juul, der ligeledes var underlagt en jobkartel-aftale.

Han kræver 180.000 kroner i erstatning.

"Ombudsmandens afgørelse viser bare, hvad vi er oppe imod i denne sag. Vi skal dokumentere omfanget, men hverken virksomheder eller statsministeren vil hjælpe med det," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere