Forslag om at begrænse roaming-afgifterne har været genstand for intense forhandlinger mellem Europa Parlamentet, EU-Kommissionen og de 27 medlemslande i løbet af den forgangne uge.
Sent fredag aften var parterne stadig ikke nået til enighed, men Martin Selmayr, der er talsmand for EU-Kommissionen, siger, at kommissionen er helt overbevist om, at en lov vil blive indført.
Kommissionen og parlamentet er ivrige efter at blive enige om et loft for roaming-afgifterne, før europæerne begynder deres årlige ferie-rejser sydpå til de varmere himmelstrøg, og mængden af udenlandsopkald topper.
Nogle af medlemslandene forholder sig skeptiske overfor forslaget, fordi de føler sig pressede til at sænke afgifterne, som kommissionen vil reducere med cirka 70 procent.
Blandt andre Storbritannien og Frankrig forsøger at forhandle sig frem til en bedre aftale for mobil- operatørerne og føler sig muligvis pressede af EU's to største telefonselskaber, britiske Vodafone og franske Orange.
Tyskland, der har formandskabet i EU på nuværende tidspunkt, forhandler på vegne af alle 27 lande.
Tyskerne har forslået, at man indfører et loft på 4,47 kroner i minuttet for at foretage et opkald i udlandet og 2,24 kroner for at modtage et opkald i udlandet.
Parlamentet foreslår et loft på 3,35 kroner i minuttet for at ringe op, og 1,49 for at modtage opkald. Kommissionens forslag minder meget om Parlamentets.
Det er endnu ikke lykkedes parterne at komme nærmere hinanden, hvilket betyder, at forslagene er fjernet fra denne uges dagsorden i Parlamentet.
Forslagene bliver taget op igen den 22. maj, siger Kommissionen.
GSM Association har lobbyet intenst i de seneste måneder.
Foreningen mener, at Parlamentets loft vil mere end halvere mobiloperatørernes årlige omsætning fra 37,26 milliarder om året til 17,88 milliarder.
Foreningen mener desuden, at et så dramatisk fald i omsætning vil ødelægge operatørernes muligheder for at udvikle sig og investere i nye service og infrastruktur, hvilket i sidste ende kan betyde en dårligere dækning i Europa.
Europæiske forbrugerforeninger beskriver de nuværende roaming-afgifter som ”skandaløse.” Afgifterne veksler mellem 4,32 kroner i minuttet og 37,26 kroner i minuttet.
Forbrugerforeningerne kræver, at roaming-afgifterne stemmer overens med de faktiske udgifter på opkald, som ifølge en fransk forbrugerorganisation ligger omkring 1,79 kroner i minuttet.
Hvis Parlamentet stemmer om et lovforslag i slutningen af maj, skal tele-ministrene fra alle 27 lande godkende den endelige udformning af loven, og loven kan så indføres i praksis i juli.
Oversat af Ditte Thøgersen