Datalogistuderende i Odense skal bruge Linux

På datalogistudiet i Odense skal de studerende bruge Linux. Det sker for at gøre dem uafhængige, lyder det. Men de må godt skrive rapporter i Word.

De datalogistuderende på Syddansk Universitet i Odense (SDU) skal primært bruge Linux i forbindelse med arbejdet på studiet. Det fortæller Jørgen Bang-Jensen, der er professor i datalogi på SDU.

”Vores holdning på datalogi er, at man primært skal bruge Linux her,” siger datalogi-professoren.

Det betyder imidlertid ikke, at datalogi er støvsuget for produkter fra Microsoft.

Eftersom SDU, ligesom mange andre uddannelsesinstitutioner, har aftaler med Microsoft, er der også computere med Windows XP på det fynske datalogistudie

Uafhængige af producenter

”Men som forskere bruger vi primært Linux og open source, fordi vi dermed ikke er afhængige af, hvad Microsoft og andre måtte finde på,” siger Jørgen Bang-Jensen.

De studerende på datalogi bruger ifølge professoren en Linuxflade til alle de ting de laver.

De har adgang til at skrive rapporter i Word, men det er mere normalt, at de benytter et avanceret tekst proccesseringssystem ved navn LaTeX, der formaterer indholdet automatisk.

”De studerende bruger Linux til alle kurserne. Men de må selv om, hvorvidt de vil bruge Microsoft-programmer til at skrive rapporter i,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Få holder fast i open source

Ifølge professoren er datalogi et af de få institutter på SDU, der holder fast i at bruge Linux.

”Det gør vi, fordi Linux er væsentligt bedre til datalogi,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Eksempelvis skal de studerende på visse kurser både lære at tilføje og fjerne funktionalitet i styresystemer.

”Men man har jo ikke lov at ændre i Microsofts kode. Derfor er det vigtigt, at de arbejder med noget andet end Microsoft,” siger Jørgen Bang-Jensen.

På flere andre kurser er det desuden nødvendigt at kunne afvikle det samme program på mange maskiner samtidigt. Og det er væsentligt mere besværligt at gøre under Windows end Linux, fortæller professoren.

Når instituttet fastholder brugen af Linux sker det for at sikre at de studerende kan klare sig med open source-kode. Det gør nemlig de studerende meget mere uafhængige ude i virkeligheden, mener professoren.

Bruger Linux

”Når de skal lave noget, hvor de skal være uafhængige af, om systemet går ned, bruger de helt sikkert Linux. Det er et meget mere pålideligt system end Windows er,” siger Jørgen Bang-Jensen.

Personligt mener Jørgen Bang-Jensen at det er i orden, at softwaregiganten forærer de studerende dyre programmer.

”Bare de ikke bliver tvunget til noget ud fra det,” siger Jørgen Bang-Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere