Artikel top billede

Advokat: Lange udsigter til DRM-frit Danmark

Kasper Heine, advokat med speciale i it-ret, mener ikke, at man kan forbyde brugen af DRM i Danmark. Det har flere folketingspolitikere ellers udtrykt ønske om.

Danske politikere skal ikke forvente at få lov til at forbyde kopisikring på musik og software.

Det mener it-advokaten Kasper Heine, advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted.

Venstres Ungdom foreslog i april, at Danmark skal forbyde DRM, der kan kontrollere, hvem der ejer en fil og på hvilke enheder, den må benyttes.

Senere fulgte en række it-ordførere i Folketinget op og ønskede en redegørelse fra IT- og Telestyrelsen om muligheden for at gøre noget ved DRM-problematikken.

Men Kasper Heine mener, at pladeselskaberne og musikerne har fuld ret til at sætte grænser for hvor mange afspillere, man kan høre sin musik på.

"Med den nuværende lovgivning, som bygger på EU-regulering, kan man ikke forbyde nogen at gøre brug af sådanne kopispærringsanordninger," fastslår han.

EU beskytter kopisikringen

Dermed kan Venstres Ungdom allerede nu glemme alt om generelt at forbyde kopispærring. Også af den type, der sætter et maksimum for antallet af enheder, man kan bruge sin musik på.

Det skyldes blandt andet det europæiske Infosoc-direktiv, hvor der står:

"De tekniske foranstaltninger, som rettighedshaverne anvender frivilligt, herunder de foranstaltninger, som anvendes til gennemførelse af frivillige aftaler, og tekniske foranstaltninger, som anvendes til gennemførelse af foranstaltninger truffet af medlemsstaterne, nyder retlig beskyttelse."

Det bliver altså op til markedet at beslutte, om kopispærringen skal fortsætte.

Her er der vidt forskellige holdninger. EMI er begyndt at sælge DRM-fri musik, mens pladeselskabet Warner nægter at droppe kopispærring.

DRM undersøges til efteråret

Efter den politiske debat vil IT- og Telestyrelsen nu sammen med Kulturministeriet iværksætte en undersøgelse af, hvordan man kan gøre det lettere at flytte købt musik rundt på forskellige medier.

Det er dog ikke sikkert, at styrelsen ender med at foreslå regelændringer, og der er ikke sat tidsfrist for arbejdet, der begynder til efteråret.

Dermed er der heller ikke noget, der tyder på, at Danmark får en ny lovgivning på området i den nærmeste fremtid.

I Frankrig er der lovgivet om, at DRM-systemer ikke må forhindre folk i at høre musik på bestemte slags enheder.

Det betyder, at for eksempel iTunes-filer ikke må være bundet til iPods.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere