Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil onsdag præsentere et ændringsforslag til lovforslaget om forbud mod hemmelige aftaler.
Ændringsforslaget skal sikre, at den enkelte medarbejder skal høres, så medarbejdere får mulighed til at tage stilling til en job-klausul.
Ændringsforslaget sikrer også, at loven revideres om senest to år - dermed sender ministeren en klar advarsel til arbejdsgiverne.
Skal frem på bordet
"Hele øvelsen med at forbyde de hemmelige aftaler gik på at sikre lønmodtagerne flere rettigheder, så arbejdsgiverne ikke længere kunne lave aftaler hen over hovedet på dem. Aftalerne skulle frem på bordet, så medarbejderne kunne tage stilling til dem og vurdere deres situation." siger Claus Hjort Fredeirksen i en meddelelse.
Samtidig skal der tages hensyn til virksomhedernes reelle behov for at beskytte deres know-how og forretningsgrundlag.
Det har vist sig at være en svær balance, forklarer han.
Derfor gør Beskæftigelsesministeren det nu klart, at arbejdsgiverne skal kunne dokumentere, at de har opfyldt deres oplysningspligt på en måde, så lønmodtageren har haft mulighed for at tage stilling til sin situation.
"Den kritik, som er blevet fremført, har gjort indtryk på mig. Derfor sikrer vi nu, at den enkelte medarbejder involveres i aftalen omkring jobklausulerne. Medarbejderen kan simpelthen trække i nødbremsen, hvis en arbejdsgiver går for vidt." siger han.
"Vi indfører også en revisionsklausul i loven og ser på jobklausulerne igen om senest to år. Hvis det viser sig, at der findes en sand underskov af jobklausuler - ja, så griber vi ind. Arbejdsgiverne siger jo selv, at de hemmelige aftaler kun udgør et lille problem, og at de findes i et meget begrænset omfang. Derfor kan jeg heller ikke forestille mig, at de har noget at udsætte på en revisionsklausul", siger Claus Hjort Frederiksen.