Gode it-ledere skal stoppe med at være budgetpoliti

Hvis it-afdelingen skal være effektiv i fremtiden, skal it-lederne blandt andet lade være med at lege budgetpoliti, undlade at være for rigid, og så skal it-afdelingen stoppe med at undskylde for fortidens fejl.

Der bliver færre penge til it i virksomhederne. Samtidig vokser kravene til, hvad it rent faktisk skal udrette for forretningen.

Men der er en hjælpende hånd på vej.

Skismaet har nemlig fået det internationale analysehus Gartner til at identificere hele seks aktiviteter, der foregår i ganske almindelige it-afdelinger, som it-lederen let kan droppe at putte på to-do-listen, hvis han eller hun vil øge it-afdelingens præstation for samme pose penge.

Og her er så de seks overordnede råd til it-lederne:

1. Stop med at være budget-prioriterings-politi

Sørg for, at din it-organisation reducerer antallet af diskussioner med forretningsenhederne om deres brug af teknologi, specielt hvis forretningens afdelinger selv har midler til at investere i it.

Det er nemlig vigtigere, at it-lederen sikrer, at forretningsenhederne udnytter teknologierne fornuftigt end at udstyre alle med ny teknologi via it-organisationen.

Indledende support og udannelse kan muligvis hjælpe personerne i forretningsenhederne med at investere korrekt.

2. Stop med at bruge arkitekturen som kontrolredskab

Rigide standarder og politiker mindsker muligvis sikkerhedsrisikoer, men denne tilgang til kontrol forstærker ofte det traditionelle billede af en it-organisation, som ikke forstår forretningens behov for hurtigt at reagere på markedsændringer.

Lad derfor være med at bruge arkitekturen til at kontrollere detaljerne i forretningsapplikationerne.

3. Stop med at kommunikere it-indikatorer

Fokuser på forretningen. Udvælg et håndterbart antal it-værdi-indikatorer, som også giver mening for forretningslederne.

De skal helst være så tæt på familiære forretningstermer som eksempelvis forretningsmål, forretningsstrategier eller forretningsprocesser, og de skal vise nuværende status og fremskridt til dato.

Ideelt skal disse indikatorer afrapporteres i samarbejde med den relevante forretningsenhed.

4. Stop eksplosionen af styregrupper

Ofte ser man en udisciplineret beslutningsstruktur i virksomhederne omkring it.

I stedet for at skabe en eksplosion af styregrupper, er det bedre at få pakket it-beslutningsinfrastrukturen ind i den eksisterende beslutningsinfrastruktur i virksomheden.

Det handler altså om at udnytte virksomhedens eksisterende strukturer.

5. Stop med at tale i teknologiske termer

Reducer og simplificer antallet af udbudte services, pak dem sammen i logiske grupperinger og beskriv servicerne, så de reflekterer brugernes behov og aktiviteter – for eksempel "opret nye ansatte", som jo inkluderer en hel suite af services som eksempelvis pc'er, telefoner og mobil support.

6. Stop med at undskylde

Troværdighed kræver opbygning af stærke personlige relationer.

Det handler om at tænke politisk, integrere it-mål med forretningsmål og understøtte forretningens forventning om at blive udstyret med en strøm af nye teknologier, der understøtter forretningen.

Gentagne undskyldninger ødelægger denne troværdighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere