Artikel top billede

It-chef: To åbne standarder er en dårlig løsning

IT-chefen i Region Midtjylland, Steffen Ørnemark, er sikker i sin sag. Han vil kun have ét åbent dokumentformat. Han opfordrer politikerne til at tage beslutningen på baggrund af viden og facts og ikke af frygt.

"Der er ikke behov for et kompromis, hvor Folketinget vælger to åbne standarder. Så vil jeg hellere beholde den løsning, vi har i dag"

Sådan lyder udmeldingen til de danske politikere fra Steffen Ørnemark, it-chef for Region Midtjylland, det tidligere Ringkøbing - og Århus Amt.

Hans budskab er et klokkeklart klart signal i en debat, der har været præget af en diskussion, hvor man har vendt og drejet de to formater på alle leder og kanter med det resultat, at mange – ikke mindst de politikere, som skal tage beslutningen – er blevet mere forvirrede end afklarede.

It-svage politikere lader sig skræmme

Steffen Ørnemark opfordrer de danske politikere til at sætte sig grundigt ind i problemstillingen, før de træffer beslutningen.

"Mange 'it-svage' politikere kan lade sig skræmme af Microsofts argumenter om, eksempelvis manglende kompabilitet med alle de .doc-dokumenter, der allerede findes."

"Derfor kan man være nervøs for, at beslutningen bliver taget på baggrund af frygt og ikke på baggrund af viden og tekniske facts," siger Ørnemark.

Desuden mener han, at det vil forplumre debatten i de øvrige europæiske lande, der står over for en lignende beslutning, hvis Danmark vælger to formater.

"Selv om vi er en lille nation og andre lande derfor ikke ser sig nødsaget til at følge vores eksempel, er vi meget it-stærke. Vores beslutning kan sprede den usikkerhed, der i øjeblikket præger debatten, til hele europa."

Microsoft kan godt være med

Steffen Ørnemark lægger op til en mere pragmatisk løsning, hvor beslutningen falder på den ene åbne standard, der i øjeblikket er godkendt af ISO.

Den rummer nemlig de nødvendige elementer til at løse de konkrete problemer, som de danske it-afdelinger står overfor.

En åben standard skal byde på 100 procent interoperabilitet samt uafhængighed af en enkelt leverandør.

Åbne standarder skal sikre frihed til at vælge både platform og til at få adgang til informationer og services.

Han mener ikke, at et valg af ODF-formatet vil udelukke Microsoft fra markedet, men det kræver, at software-giganten tænker mere i åbne standarder.

"Hvorfor begynde at forplumre debatten med et nyt dokumentformat, vi har allerede ODF, der tilmed er certificeret af ISO. Microsoft må naturligvis gerne være med, de kan bare arbejde for og med åbne standarder," siger han.

"Vælger vi ikke ODF, kaster vi os selv i armene på den lukkede propritære verden, hvor man er nødt til at anvende produkter, der koster penge, og det hæmmer innovationen," siger Steffen Ørnemark .




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere