Svenske Nordea kunder får langt bedre sikkerhed end danske kunder, når storbanken til efteråret indfører et nyt sikkerhedssystem til de omkring 1,8 millioner kunder i Sverige.
Det mener Ulf Munkedal, der er direktør i sikkerhedsfirmaet FortConsult.
”I forhold til det trusselsbillede, vi kender for øjeblikket, ser det her rigtigt godt ud,” siger Ulf Munkedal om Nordeas nye sikkerhedssystem i Sverige.
Tidsbegrænset kode
Ifølge Ulf Munkedal er de fysiske elementer omkring kortlæser og hævekort med til at højne kundernes tryghed ved at bruge netbanken.
Men det vigtigste element i forhold til sikkerheden er indførelsen af en tidsbegrænset engangskode.
Det gør det nemlig langt sværere for netbedragerne at nå at udføre de digitale tyverier og transaktioner, fordi de fremover skal benytte aflurede engangskoder med det samme, hvis angrebet skal lykkes.
Det er ukendt, hvad tidsbegrænsningen reelt bliver, men typisk vil den ligge på et enkelt minut, vurderer Ulf Munkedal.
Nordeas hardwarebaserede sikkerhedstiltag vil betyde at sikkerhedsniveauet i Sverige overhaler Danmark indenom, fordi det er mere sikkert, fortæller Ulf Munkedal.
”Selvom Nordea har været ude med en sms-løsning, sætter den svenske løsning nok de danske banker en lille smule under pres,” siger Ulf Munkedal.
Derfor håber sikkerhedseksperten at også danske netbanker fremover vil få en lignende løsning.
Ikke på vej
Imidlertid er der i øjeblikket intet der tyder på, at de danske banker har lignende initiativer på vej.
De danske banker barsler godt nok med løsninger, der inkluderer forskellige ting, som kunderne kan have i hånden.
”Men der er ikke noget, som ligner det svenske, hvor man skal taste en pinkode ind. Det er jo faktisk ret elegant,” siger Ulf Munkedal.
Når Nordea allerede nu afslører, at banken til efteråret vil indføre et nyt sikkerhedssystem, viser det, at bankerne er under pres for at vise, at de gør noget.
Samtidig er bankerne meget bekymrede for, at kundernes tillid til netbanksystemerne bliver lavere eller forsvinder helt. Hvis tilliden er dårlig, vil det nemlig gå så hårdt ud over forretningen, fortæller Ulf Munkedal.
”Hvis vi alle sammen begynder at kræve filialerne tilbage så ødelægger det fuldstændig bankernes forretningsmodel. Jeg vil tvivle på at bankerne så kunne give overskud,” siger Ulf Munkedal.
Net-angrebene mod Nordeas svenske banker har kostet banken over otte millioner kroner. Hertil skal lægges et endnu ukendt beløb til forbedring af sikkerheden.