Der vil næppe være et meget højere stemmetal, når 3F på mandag offentliggør afstemningsresultatet efter den seneste overenskomstafstemning.
"Det er ikke noget, der løfter stemmedeltagelsen dramatisk," siger Jacob Gyldenkærne fra Aion.
Sammen med medarbejdere fra Siemens har han udviklet systemet Assembly Voting, der har været brugt ved et større antal valg, især i fagforeninger og andre organisationer.
Største e-valg på dansk jord
3F brugte Assembly Voting ved den nylige overenskomstafstemning, hvor en kvart million danskere havde muligheden for at stemme.
Dermed var det det største potentielle e-valg på dansk jord indtil videre.
Ud af den kvarte million valgte hver 10. 3F'er at stemme elektronisk. De fleste stemte via en hjemmeside, mens 5.891 stemte på trykknaptelefon, og 1.986 sms'ede ja eller nej til overenskomsten.
Alle stemmer er endnu ikke optalt, så 3F ved ikke, om de mange elektroniske stemmer har betydet en højere stemmeprocent.
Men Jacob Gyldenkærne mener, at stemmedeltagelsen kun vil stige en smule. De fleste stemmer vil komme fra folk, der ville have stemt alligevel.
"Det helt grundlæggende udgangspunkt for, om folk vælger at stemme, er, om de føler, om de oplever en nytte ved den stemme, de giver. Og det har folk nogle gange lidt svært ved i fagforeninger" siger Jacob Gyldenkærne.
E-valg er mere sikkert
I stedet mener han, at den helt store forskel er sikkerheden, selvom man kan risikere systemnedbrud og hackerangreb.
"Hvis man bare sender en stemmeseddel ind, så hører man ikke mere. I et elektronisk system kan du selv se, om stemmen er sendt ind, eller om andre har stemt fra dit brugernavn," siger han og mener også, at især ved urafstemninger kan mange papirstemmer gå tabt i posten.
Desuden forenkler det valgproceduren, at stemmerne ikke skal tælles op. Det kræver dog et fuldt elektronisk valg uden papir, som valget af en studenterobservatør til Danmarks Bibliotekarforbund.
Eller i det mindste et valg med meget høj elektronisk stemmeafgivelse.
Ifølge Jacob Gyldenkærne ser det ud til, at ingeniørforbundet IDA får langt flere elektroniske stemmer ved valget til repræsentantskabet, efter de har sendt valgkort ud med e-mail i stedet for post.
Papirstemmerne skal scannes
I 3F's tilfælde bliver det elektroniske valg til gengæld lidt ekstra besværligt.
Alle papirstemmer skal scannes ind for at tjekke efter dubletter – personer, der har valgt både at stemme elektronisk og på papir.
"Det er en måde at respektere demokratiet på. Vi kan ikke bare erstatte med ny teknologi. I nogle fagforbund er der grupper, der har det svært med ny teknologi, og alle skal have mulighed for at stemme. Derfor fastholder man nogle steder brevstemmerne i en periode," siger Jacob Gyldenkærne.