Artikel top billede

Om fem år er it-driften på Københavns Universitet centraliseret, mener underdirektør i Rambøll Management, Ejvind Jørgensen.

Eksperter: Centraliser it på Københavns Universitet

Vinderen af årets CIO 2006, Lars Mathisen, og underdirektøren i Rambøll Management, Ejvind Jørgensen, undrer sig over, at Københavns Universitet ikke ansætter en koncern-it-chef. Det går imod den generelle tendens inden for det offentlige.

Københavns Universitet bør få en koncern-it-chef, der kan sætte en dagsorden. Sådan lyder det fra underdirektør i Rambøll Management Ejvind Jørgensen og formand for Dansk IT Lars Mathisen.

Københavns Universitet vil hellere koordinere end centralisere. Sådan lød det fra universitetets it-strategichef, da Computerworld spurgte ind til, hvad det vil gøre for at rette op på institutionens it-problemer.

Hovedansvaret skal ligge lokalt

I en rapport fra det Hong Kong-baserede konsulentbureau Global Learning Innovations opfordres universitetet til at ansætte en koncern-it-chef, der skal være en del af ledelsen og få direkte ledelsesansvar over for de it-ansatte og it-ressourcerne.

Men universitetet nøjes med en underdirektør, der hovedsageligt skal koordinere it-indsatsen i stedet for at lede den. Hovedansvaret for it skal ligge ude på de enkelte fakulteter.

"En leder uden it-mæssige kvalifikationer må gerne træffe it-beslutninger, men de skal gøre det inden for fornuftige rammer. Vi skal ikke gribe ind i muligheden for, at forskere kan vælge deres egne værktøjer. Det er helt vitalt," siger it-strategichefen.

Mangler licensen til at dræbe

Det undrer Ejvind Jørgensen, underdirektør i Rambøll Management. Han understreger, at han ikke kender den kommende underdirektørs præcise opgaver, og at der stadig kan være fornuft i at beholde nogle beslutninger lokalt.

Men generelt har organisationer brug for en leder, der kan skabe en fælles dagsorden.

"En koncern-it-chef har en legitim ret til at skubbe tingene i en fælles retning og skabe et fælles fodslag. En underdirektør med en koordinerende rolle lyder som en blød udgave. Han får sikkert ikke license to kill, når noget skal standardiseres," siger Ejvind Jørgensen.

Gør Notes dig lykkelig?

Han sammenligner situationen med, da den borgerlige regering trådte til. Da voldte de nye ændringer i ministeriernes opgaver store problemer, fordi ansatte i samme enhed pludselig brugte forskellige it-programmer. På samme måde kan en meget decentral tilgang låse universitetets struktur fast.

"På et universitet burde man kunne nå langt på især den nedre del af teknologistakken, infrastruktur, pc'ere og simple programmer. Bliver man mere lykkelige af at bruge Lotus Notes frem for Microsoft Outlook?" spørger han.

Lars Mathisen blev sidste år kåret som årets CIO for sit arbejde i Nykredit. Hans umiddelbare holdning er, at universitetet burde centralisere mere. Han synes, det virker "unormalt" at lave en reform uden en overordnet it-leder.

"Tendensen er, at det offentlige centraliserer it-driften for eksempel i Forsvarsministeriet. Og Den Digitale Taskforce foreslår forpligtende domænefællesskaber. Det mest normale ville have været en centralisering," siger Lars Mathiesen.

KU vil følge pendulet

Ejvind Jørgensen er enig, men tror, at det har været en "politisk" nødvendighed på universitetet stadig at bevare magt på de stærke fakulteter. Om fem år vil it-driften og it-beslutningerne i højere grad være centraliserede.

"Pendulet går mod en mere central og hård tilgang til at koordinere og ensrette. Men det gælder om at finde den rette balance, mellem hvilke beslutninger skal lægge ude i de enkelte forretningsområder, og hvilke skal ligge på corporate-niveau. I nogle virksomheder er pendulet begyndt at svinge tilbage," siger han.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis