To kodebøger til træet

Hvis man er i bekneb for julegave-ideer til et kodehoved, så er der netop udsendt to nye danske bøger for problemknusere. XHTML-bogen er mere egnet til referenceværk end til selvstudium. C++ Grundbog holder sig også tæt til standarderne, og er en glimrende indføring og afmystificering af det populære programmeringssprog.

XHTML-bogen

XHTML-bogen er titlen på den første bog under juletræet. Den er skrevet af Kristian Hansen, som tidligere har forfattet bøger om Java og ASP. XHTML er den nye version af webbets opmærkningssprog, og selv om at denne nye standard endnu har en meget begrænset udbredelse, så vil det være godt for både webudviklere, browserproducenter og slutbrugere, om denne standard blev mere anvendt.

Bogen er meget stringent og en anelse tør i sproget, men til gengæld får læseren en præcis indføring i det XML-baserede opmærkningssprog. Reglerne for, hvorledes XML-dokumenter udformes, er væsentlig skrappere end HTML, hvor der er en større grad af valgfrihed med hensyn til, hvorledes opmærkningen udformes.

Bogen vælger derfor meget fornuftigt at starte med at gennemgå de syntaktiske regler for opbygning af XML-dokumenter. Man kan ikke forvente, at alle HTML-kodere kender til XML, så forskellene fremhæves af forfatteren. Grundlæggende elementer som DTD-erklæringer, som ofte bliver nedprioriteret i bøger om HTML, forklares, lige som vigtigheden af at bruge den rigtige DTD (dokumenttype-definition) betones.

Før den synlige opmærkning gennemgås, ser bogen på meta-information, dato-formater og farver. Der er, som læseren nok forstår, tale om en særdeles grundig gennemgang, og den skal have ros for på disse områder at gå et spadestik dybere, end hvad der ellers er almindeligt på feltet.

Bogen beskæftiger sig i øvrigt slet ikke med den nyeste version 2 af XHTML-standarden, men det gør nu ikke det store. XHTML 2.0 er nemlig ikke bagudkompatibel med HTML, og de fleste browsere vil kløjs i den nye version af sproget. Derfor er XHTML 2.0 ikke så interessant til praktisk anvendelse, og dette forhold kommer til at gælde i nogle år endnu.

Frem til bogens midte gennemgås de egentlige opmærknings-elementer, mens den sidste halvdel af bogen er en reference over samtlige elementer i XHTML-sproget. Man kan måske synes, at det er at bruge meget plads på noget, som i og for sig kan printes ud fra World Wide Web-konsortiets hjemmeside, men det er altså forfatterens valg.

Bogen er generelt ikke så praktisk anlagt. Der er mere tale om en formel gennemgang med få skærmdumps, som demonstrerer elementerne. Som reference-værk fungerer den udmærket, men retter sig nok mere imod backend-koderne end web-designerne.

XHTML-bogen
Af Kristian Hansen
ISBN: 87-571-2460-4
Ingeniøren Bøger
Kr. 378,00
352 sider

C++ Grundbog

Den næste hårde pakke i sækken har titlen C++ Grundbog, og det er en oversættelse fra en engelsksproget bog i Sams Teach Yourself in 24 hours serie.

Uden i øvrigt at være beslægtet med den forrige bog, holder den sig også tæt til de formelle specifikationer. Bogen gennemgår ISO C++ uden sjov og ballade, som for eksempel Standard Libraries, Templates eller Windows-programmering. Vi får lige at vide, hvorledes man kan skrive og læse fra en konsol, men ellers holder den sig tæt til kernen i C++. Det er en udmærket idé, da sproget er vidtfavnende nok i sig selv.

Bogen giver en hurtig indføring i installation og anvendelse af open source-IDE'et Dev-C++, som bygger på Gnu-organisationens GCC-compiler, men der udover ofrer bogen ikke mange ord på udviklingsmiljøet, og det synes helt rigtigt i forbindelse med en grundbog.

Forfatteren gør et glimrende stykke arbejde i at indføre læseren i sproget, og efter en række gode indledende kapitler om primitive typer og kontrolstrukturer gennemgås klasse-begrebet i et enkelt, kort kapitel. Læseren må altså gå andre steder hen for at få viden om objektorienteret programmering og design, men dette emne er i sig selv så stort, at det kræver en selvstændig gennemgang.

Derefter behandles hukommelseshåndtering og pegepinde (pointers), og resten af bogen beskæftiger sig med sprogets implementering af referencetyper, polymorfi, nedarvning og overloading.

Det er en glimrende bog, som gennemgår C++ på en fornuftig og ligefrem facon. Det er absolut ikke en af den slags programmeringsbøger, som skræmmer læseren væk. Bogens sprog er ligefremt og utvetydigt, og den er udmærket oversat til dansk.

C++ Grundbog
Jesse Liberty
ISBN: 87-7843-561-7
IDG Forlag
Kr. 349,00
383 sider




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere