Ordene borgerbeskyttelse og privacy er ikke nævnt i den offentlige digitaliserings-strategi på 19 sider. Ordet tryghed kun en gang.
Lidt bedre ser det ud for ordene sikkerhed og tillid i digitaliserings-strategien, der er et samlet bud fra regeringer, KL og regionerne, om hvordan it kan effektivisere den offentlige sektor.
Og i en sådan strategi bliver de indledende ord ganske centrale, mener Dansk IT's Råd for IT- og Persondatasikkerhed.
"Rådet er bekymret for, at dette sender et forkert og ensidigt signal om, at digitaliserings-strategien drejer sig om at strømline den offentlige sektors ydelser og services, men ikke at gøre den tryg og sikker for brugeren," lyder det fra rådet i et høringssvar.
Ingen bekymring hos IT-Branchen
Dermed bakker sikkerhedsrådet op om kritikken fra branchedirektøren for it og elektronik i Dansk Industri, Tom Togsverd.
"Netop når vi laver integration på kryds og tværs bliver sikkerhed og privacy vigtigt", har han tidligere udtalt til Computerworld, som dog gav topkarakter til resten af udmeldingen.
Brancheorganisationen IT-Branchen nævner til gengæld ikke noget om sikkerhed i sit høringssvar.
"Der er ikke nogen hos os, der har hæftet sig ved, at det skulle være et problem," siger direktør i IT-Branchen, Jane Eis Larsen.
Selvfølgelig bliver borgerne ikke manipuleret
Rådet for IT- og Persondatasikkerhed efterlyser blandt andet, at det offentlige får udarbejdet nogle skabeloner, for hvordan det vil arbejde med privacy.
Men hovedparten af kritikken går på, hvilke ord der bliver brugt – eller ikke brugt – om sikkerhed.
For eksempel står der et sted:
"Udformningen af ydelserne skal sikre, at borgerne føler sig trygge ved de digitale kanaler."
Her vil sikkerhedsrådet gerne have ændret "føler sig trygge" til "kan være trygge."
Sådanne formuleringer har IT-Branchen slet ikke overvejet at påpege.
"Selvfølgelig er det en intention, at når nogle skal føle sig trygge, så er der en grund til det. Kommentaren implicerer, at når der står "føler sig trygge", så bliver borgerne måske manipuleret, og den slags dagsordner har vi ikke forholdt os til," siger Jane Eis Larsen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for Rådet for IT- og persondatasikkerhed, Kim Aarenstrup, da han er på ferie.