Business intelligence-systemer skal hente data fra videokameraer, temperatursensorer og RFID-tags.
Og med GPS skal det være muligt at stedbestemme data, så de for eksempel kan præsenteres på et kort.
Det er visionen for Torben Bach Pedersen fra Center for Dataintensive Systemer på Aalborg Universitet.
Han er netop begyndt på projektet "LandIT", hvor der skal forskes i, hvordan man kan skabe et BI-system til landbruget, der også medtager data fra GPS'en på traktoren og forskellige sensorer ude i staldene.
Ikke nok sensornetværk endnu
Målet er for eksempel at kunne se sammenhænge mellem luftfugtigheden i stalden og den mængde mælk, landmanden får fra køerne.
Denne type af BI står ikke lige foran det store gennembrud.
Endnu kan Torben Bach Pedersen ikke finde et eneste eksempel på BI-systemer, der online behandler store mængder data fra sensorer og RFID-tags.
"Sensornetværk er kun lige begyndt at blive udbredt, så potentialet er ikke gået op for folk endnu, og efterspørgslen mangler derfor," siger Torben Bach Pedersen.
Kræver overvågning i realtid
De nye kilder er dog også en stor udfordring for BI-systemer.
Datamængderne kommer strømmende automatisk og kontinuerligt i stedet for at blive skrevet ind i diverse databaser, og mængderne kan være for store til at traditionelle datawarehouses kan håndtere det.
Fidusen er at overvåge systemerne i realtid – når tingene sker - og kun gemme nogle samlede data.
Til gengæld skal systemet straks genkende afvigende mønstre og derefter også gemme detaljerede data, så man bagefter kan grave efter forklaringer på de afvigende mønstre.
Sådanne systemer bliver allerede brugt indenfor netværkstrafik, hvor systemet opdager netværksangreb i realtid og gemmer alle vigtige data. Udfordringen er dog endnu større, når data skal indsamles fra et stort antal sensorer og RFID-tags.
BI-systemet holder øje med trafikken
Torben Bach Pedersen har i flere år arbejdet med at afdække, hvordan man kan lave BI-analyser på kontinuerlige strømme af data.
Blandt andet har han sammen med kolleger forsket i systemer, der hele tiden holder øje med vejtrafikken.
Systemet kender mønstrene for, hvordan folk normalt kører, og det kan derfor forudsige fremtidige køer.
Det kan bruges til at foreslå alternative kørselsruter på intelligente skilte eller over bilens GPS-anlæg. Det er dog ikke lovligt i dag, hvor kun politiet må sende folk ad alternative ruter.
Udvikling, ikke drift
Også Knowledge Lab på Syddansk Universitet har arbejdet med lignende BI-systemer.
Her var målet at skabe et BI-system til gartnere, der også modtog informationer fra sensorer, der måler temperatur og luftfugtighed.
Dermed kan programmet nemmere analysere årsagen til for eksempel en dårlig tomathøst.
Projektet ligger dog stille, fordi udviklingen er for dyr at gennemføre. Niels Henrik Helms, direktør for Knowledge Lab, forventer, at der går nogle år, før vi ser et sådant system i brug.
"Vi bevæger os i udviklingsprojekter og ikke i driftsmodeller," siger han.
Mindre versioner på vej
I mindre skala begynder der dog at ske noget.
Oracle erklærer sig klar til at kunne levere systemer, der godt nok endnu ikke reagerer på oplysninger fra RFID-chips og sensorer - men dog fra medarbejdernes mobiler, pda'er og GPS'ere.
Det betyder blandt andet, at der er muligt at sende automatiske rapporter om kunder, der er inden for en halv times køretid - og systemet kan selv regne ud, at medarbejderen når længere på en halv time på motorvejen end på mindre veje.
"Dimserne er der," siger Jan Cordtz, Oracles produktchef for business intelligence, der dog stadig mangler kunder til systemet.
Men er kunderne interesserede?
Der er stadig nogle praktiske problemer, som for eksempel at der stadig findes områder uden telefonforbindelse, og lige så vigtigt områder uden mobilt bredbånd.
En variant bliver dog allerede brugt ved udrykninger i det engelske sundhedssystem.
Jan Cordtz ser disse systemer som første version af det, der kan blive Torben Bach Pedersens vision om stedbestemte informationer fra alle mulige enheder.
"Men vi ved reelt set stadig ikke, om kunderne er interesserede i det," siger Jan Cordtz.