Adrætte virksomheder styrer mod vækst

Mobilitet er en af de strategiske it-tendenser, der kan sikre den medarbejdertilfredshed. Det er afgørende for virksomhedernes bundlinje og forandringsparatheden. Og de faktorer skal sikre væksten i fremtiden.

Agil: adræt, smidig.

Slår man ordet ‘adræt’ op i Nudansk ordbog, står der: “Som bevæger sin krop elegant og smidigt.” Skift ordet krop ud med virksomhed og få opskriften på udvikling og vækst.

For virksomheden, der bevæger sig elegant og smidigt, er forandringsparat og befinder sig dermed lige i det smørhul, hvor de fleste konsulenter og analytikere er enige om, at fremdrift opstår.

“Danske virksomheder kan ikke diktere de globale markedsforhold. Derfor er det afgørende vigtigt for erhvervslivet, at vi er i stand til at reagere på de nye muligheder, som forandringerne også giver, og it-systemerne skal understøtte forretningens forandringsparathed.”

Sådan siger Daniel Paetsch, der står i spidsen for ledelseskonsulenterne hos Capgemini Danmark.

Capgemini har i 2007-udgaven af deres årlige interview-undersøgelse med it-direktører og topchefer spurgt, hvor gode it-løsningerne er til at hjælpe virksomheden med at holde sig fri af det gumpetunge felt og i stedet nå frem til det agile førerfelt.

Systemer følger ikke med

38 procent af it-cheferne mener ikke, at it-systemerne har den nødvendige agilitet og 29 procent tror ikke på, at systemerne kan følge med de hastigt forandrede markedsforhold.

Capgemini har talt med topchefer fra 301 globale virksomheder herunder danske Alm. Brand, ATP, Tryg og Søndagsavisen.

Hos konsulenterne i Capgemini er konklusionen på undersøgelsen “Global CIO Survey 2007 – IT Agility. Enabling Business Freedom”, at it-kræfterne stadig i al for høj grad bruges på operationelle opgaver, budgettet og tekniske emner, som ikke bidrager til at gøre hverken it eller forretningen adræt.

Øget fokus på strategi

Men lader man lige luppen hvile på Danmark et øjeblik, så viser et det sig alligevel, at de emner som er afgørende for at udvikle adrætte it-løsninger rykker op på it-chefens dagsorden.

Det er i hvert fald, hvad interesseorganisationen Dansk IT kan berette fra den årlige interview-undersøgelse med 36 it-chefer fra foreningens panel af it-chefer.

“Blandt de indsatsområder i undersøgelsen, som også opnår en placering blandt de fem vigtigste for it-cheferne, er udarbejdelse eller revision af it-strategi.

Strategiarbejdet var noget lavere placeret på it-chefernes dagsorden fra 2006, hvor det kun indtog en plads som det 8. vigtigste indsatsområde, så meget tyder på, at de mere strategiske overvejelser i relation til it vinder frem i øjeblikket.”

Sådan lyder en af konklusionerne på interviewundersøgelsen, der er offentliggjort i Dansk IT’s CIO ViewPoint.

Ud over udarbejdelse og revision af it-strategi, så er andre it-adræthedsfremmere som optimering af eksisterende systemer og optimering af drift blandt top 5 på it-chefernes dagsorden ifølge Dansk IT.

Mennesker afgørende

Det er først og fremmest mennesker, der er afgørende for at skabe de agile it-løsninger, som ikke bare understøtter men driver virksomheden elegant og smidigt.

Blandt de 301 it- og topchefer i Capgeminis undersøgelse er det blot 24 procent af de adspurgte, som mener, at det er systemerne, der er afgørende for smidigheden i virksomhedernes it.

27 procent siger processer, mens 49 procent siger mennesker.

“Undersøgelsen dokumenterer klart, at den menneskelige faktor er det vigtigste element for at opnå it-agilitet, og derfor bør kræfterne bruges i samspillet mellem it og forretning, som er omdrejningspunktet for agilitet og måske i sidste ende overlevelse på den globale markedsplads,” siger Daniel Paetsch fra Capgemini Danmark.

It-afdelinger vokser

Hos Dansk IT ser man da også et øget fokus på mennesker i to af tendenserne fra interviewene med foreningens panel af it-chefer.

Først og fremmest udvider it-cheferne fortsat antallet af medarbejdere i it-afdelingerne markant.

Men dernæst ser it-cheferne også stresshåndtering som en af de tungeste udfordringer i det næste års tid.

Den efterlysning af at bruge kræfterne på samspillet mellem it og forretning, som Daniel Paetsch fra Capgemini kommer med kan måske bruges som en del af forklaringen på, at mobile løsninger i øjeblikket hitter blandt leverandørerne i it-branchen.

Chef­analytiker Brian Troelsen fra IDC Nordic fortalte på en morgenbriefing for nylig om dette vækstmarked.
Mobilitet er hot

Mobilitet i fokus

“Det lader til, at mobilitet er i fokus igen. Medarbejderne skal have adgang til virksomhedens data, når de er på farten. Det øger medarbejdertilfredsheden og produktiviteten," sagde han.

Mobilitetsløsninger befinder sig altså i et af de krydsfelter, der sikrer øget agilitet og dermed forandringsparathed ved på en gang at øge tilfredsheden blandt de medarbejdere, der anvender data på nye måder, og samtidig skabe en bedre produktivitet.

Til gengæld er prisen ifølge Brian Troelsen en stærkt stigende kompleksitet, som it-afdelingen får arbejdet med at skulle håndtere.

“Mobiliteten bevæger sig ned og ud i organisationen. Funktionaliteten bliver rettet mod den enkelte bruger. Vi har spurgt it-chefer i Norden, som siger, at 20 procent af deres medarbejdere er mobile medarbejdere, der skal kunne arbejde andre steder end ved arbejdsstationen på deres skrivebord,” siger Brian Toelsen og fortsætter:

“Det svarer til 500.000 medarbejdere. Og vi venter kun at se det tal stige.”

It-chefernes top 5

Ifølge Dansk IT’s it-chef panel fordeler de danske it-chefers top fem over indsatsområder i 2007 sig på denne måde:
It-sikkerhed.
Portaler og intranet.
Optimering af drift.
Optimering.
Udarbejdelse/revision af it-strategi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere