Artikel top billede

Sådan kommer du i gang med Linux, del 5

Har du altid kun brugt Windows, men haft et ønske om at prøve Linux? I femte og sidste del af Computerworlds Linux-guide kigger vi i en konkluderende tone på de behov, som Linux kan opfylde. Og om Linux kan gøre det bedre end Windows.

Del 5, Hvorfor skal man skifte? Som journalist og blogger på Computerworld har jeg efterhånden eksperimenteret med Linux i nogle måneder, og derfor har jeg selvfølgelig gjort mig nogle tanker om, hvorvidt Linux kan erstatte Windows på desktoppen.

En af mine konklusioner er, at der er et hav af muligheder i Linux.

Og derfor er det stort set umuligt at svare på, om det vil være det rigtige valg for en given bruger.

Spørgsmålene kan kun besvares af den person, der vil skulle beskæftige sig med computeren.

Og alligevel vil det formentligt være svært at tage stilling til, om Linux er et reelt alternativ til Windows, før brugeren har prøvet Linux.

Det er i hvert fald min anbefaling. Men ellers kan følgende betragtninger måske være en hjælp i beslutningsprocessen.

Det er lovligt

- Linux er fri software og dermed gratis at downloade og videredistribuere. Kildekoden er frit tilgængelig og enhver har ret til at forbedre koden og frigive denne.

Det betyder, at der bliver udviklet og modificeret store mængder gratis software til brug på Linux.

Det kan være med til at sikre, at ens computer kun har lovlige programmer installeret på computeren - af den simple grund at der findes så mange gratis programmer, at det bliver mindre fristende at benytte piratkopieret software.

Det er gratis

- Linux-distributioner kan downloades gratis, og enkelte distributioner, som for eksempel openSUSE, kan købes i en flot indpakket æske med en tilhørende trykt manual til en pris på omkring 500 kroner.

Hvis du vælger at downloade skal du være opmærksom på, at det ofte tager noget tid at downloade de mange megabyte, som et helt styresystem udgør.

Så der er penge at spare

- Men uanset den valgte metode er der altså penge at spare i forhold til Microsoft Windows. Den nyeste udgave, Vista, koster mellem 1.600 og 4.000 kroner afhængigt af, hvilken version du vælger.

- Hvis du skal ud at købe en helt ny pc, kan det dog være vanskeligt at købe den uden Windows præinstalleret. I så fald er der ingen penge sparet ved at vælge Linux frem for Windows.

I mit eget tilfælde er det ikke grunden til, at jeg har valgt Linux, da jeg netop har en licens til en præinstalleret Windows XP.

Jeg har valgt Linux, blandt andet fordi jeg kan lide at eksperimentere. Og det giver de mange Linux-distributioner og -programmer rig mulighed for.

Man kan eksperimentere

- Netop brugere, der kan lide at eksperimentere, vil sætte pris på Linux af den ene grund, at tekstbehandling, regneark og mange andre programmer bliver installeret sammen med styresystemet i de mest populære distributioner.

Det sparer meget tid og besvær i installationsprocessen i forhold til en Windows-installation på en blank pc. Og det gør det nemt at skifte til en ny distribution.

- Derudover bliver Linux betragtet som mindre sårbar over for virusangreb end Windows, hvilket for nogen brugere vil have en høj prioritet.

- Og så er der selvfølgelig dem, der vælger Linux, eller rettere fravælger Microsoft, af ideologiske årsager.

Siden 1. februar 2007 har forfatteren til disse linjer eksperimenteret med Linux set fra en Windows-brugers synspunkt. Resultatet har kunnet følges i Linux-bloggen på computerworld.dk. Denne artikelserie bygger på disse erfaringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere