Multimedie: Der findes mange musik- og videoafspillere til Linux. Mine egne favoritter er Amarok til musik og VLC til film.
Amarok er et af de bedste programmer til afspilning af musik, jeg endnu er stødt på, og det kan fint hamle op med både Media Player og Winamp i Windows.
Programmet har en flot og intuitiv grænseflade, og det er nemt at gennemsøge harddisken for musik samt oprette playlister.
Kører kanon
VLC kender nogen måske allerede fra andre operativsystemer. Det er en video- og musikafspiller, som kan afspille nærmest alle formater.
Jeg har endnu ikke oplevet ikke at kunne afspille en video i VLC. Den klarer også lydfiler fint, men til det formål vil jeg nu stadig anbefale Amarok.
Der er selvfølgelig et hav af andre afspillere tilgængelige. Eksempler er Rhytmbox til musik og Mplayer, Kaffeine og Xine til videoer.
Eyecandy
På Linux kan det lade sig gøre at have imponerende grafiske 3D-effekter, som i modsætning til Windows Vista ikke kræver det vilde af din hardware.
Softwaren hedder Beryl eller Compiz, og det giver blandt andet mulighed for gennemsigtige vinduer, en 3D-terning, der kan rotere, og preview af minimerede vinduer.
Men Beryl skal opleves for at få det bedste indtryk. Der er op til flere videoer af Beryl i aktion på hjemmesiden YouTube.com. Søg blot efter Beryl eller Compiz.
Hvor får jeg hjælp?
Du vil næsten uundgåeligt løbe ind i problemer, når du skifter fra Windows til Linux. Blandt andet fordi det altid kræver tilvænning at begynde at bruge noget nyt.
Du vil sikkert opleve, at ikke alting virker. Til gengæld er hjælpen altid nær.
Er du i tvivl om noget, er der masser af muligheder for at spørge erfarne Linux-brugere på nettet i et af de mange internetforums, som for eksempel Linuxin.dk.
Og foretrækker du menneskelig kontakt, er du velkommen til at dukke op til de møder, som forskellige Linux-brugergrupper afholder.
En af de største er Skåne Sjælland Linux User Group (SSLUG).
Læs sidste artikel i serien på mandag: Hvorfor vælge Linux til desktoppen?
Siden 1. februar 2007 har forfatteren til disse linjer eksperimenteret med Linux set fra en Windows-brugers synspunkt. Resultatet har kunnet følges i Linux-bloggen på computerworld.dk. Denne artikelserie bygger på disse erfaringer..