Del 2: Installation af styresystem: Efter vi i Del 1 var omkring valg af Linux-distribution, skal vi nu kigge på installation.
Når du har valgt en distribution, skal du overveje, om du vil fortsætte med at have Windows installeret på din maskine.
Ved at opdele harddisken i flere partitioner er det muligt at køre med mere end et operativsystem på den samme computer.
Godt alternativ
Dette er et godt alternativ, hvis du ikke har en gammel maskine, du kan bruge til at teste Linux på i den første periode.
For du vil næsten helt sikkert løbe ind i problemer undervejs. Ikke fordi Linux er dårligt, men fordi det på nogle områder er meget anderledes end Windows.
Og det kræver tilvænning at begynde at bruge et andet operativsystem end Windows, som de fleste har brugt i rigtigt mange år.
Derfor kan det være en fordel at have en Windows-installation at vende tilbage til, mens du lærer Linux at kende.
Kan køres fra live-cd
De fleste af de begyndervenlige distributioner kan prøves, før du vælger at installere til harddisken. Både Ubuntu, openSUSE og PCLinuxOS, som jeg har testet, kan køres fra en såkaldt live-cd.
Det betyder, at du kan boote systemet direkte fra en cd-ROM eller dvd uden at installere det.
Det kræver dog, at din computer er konfigureret i BIOS til at starte op fra cd- eller dvd-drevet. Det er ofte sat op som standard.
De nyeste versioner kan downloades gratis fra distributionernes hjemmesider. Men eksempelvis SUSE kan også købes som et bokssæt, der indeholder cd, dvd og en trykt manual på engelsk.
Prisen er cirka 500 kroner, og købet giver dig også ret til 90 dages installationssupport.
Selve installationen er meget intuitiv, både når det gælder Ubuntu, SUSE og PCLinuxOS. Det er bare at følge vejledningen på skærmen.
Når den valgte distribution er installeret, vil det være en fordel at køre en softwareopdatering. Akkurat som det er en fordel på en frisk Windows-installation.
Læs tredie artikel i serien torsdag, hvor vi skal kigge på installation af nye programmer plus trådløst netværk
Siden 1. februar 2007 har forfatteren til disse linjer eksperimenteret med Linux set fra en Windows-brugers synspunkt. Resultatet har kunnet følges i Linux-bloggen på computerworld.dk. Denne artikelserie bygger på disse erfaringer.